Český alkohol stále nesmí na Slovensko. Je za tím lobby, tvrdí výrobci

Bratislava – Slovenští importéři alkoholu spolu s českou Unii výrobců a dovozců lihovin (UVDL) požadují od slovenské vlády uvolnění prodeje českých lihovin na Slovensku. Bratislava ale hodlá zmírnit opatření až po vrácení všech zásob českého alkoholu zpět tuzemským výrobcům. Podle UVDL stojí za neochotou slovenských úřadů uvolnit opatření tlak tamních výrobců alkoholických nápojů. Česká potravinářská komora už pohrozila Slovensku mezinárodní arbitráží.

„Ve Slovenské republice jsme se nepohnuli dále. Produkty, které jsou prokazatelně bezpečné, jsou stále ve skladech. Tato kauza se týká černého trhu, nikoliv tradičních výrobců,“ řekl předseda sekce importérů lihovin u slovenského Svazu obchodu a cestovního ruchu Roman Pócs na společné tiskové konferenci se zástupci UVDL. Připomněl také, že v obchodní síti na Slovensku se výskyt alkoholu s nadměrným množstvím nebezpečného metanolu nepotvrdil.

Slovenští importéři alkoholu a UVDL chtějí, aby na Slovensku podobně jako v Česku byl povolen prodej lihovin vyrobených v ČR do konce minulého roku bez omezení a u novější produkce po předložení certifikátu původu. Hodlají také spustit internetovou stránku, na které si Slováci budou moci zkontrolovat původ tvrdého alkoholu. V Česku už takový web funguje.

Slovenské úřady odmítly v tomto týdnu uvolnit distribuci českých lihovin a obsahem alkoholu od 20 procent. Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek to odůvodnil kromě jiného tím, že v Česku se po zmírnění prohibice vyskytly nové případy otrav metylalkoholem. Jahnátek chce, aby před obnovením prodeje českého alkoholu byly všechny zásoby lihovin vyrobených v ČR, odhadem dva miliony litrů, staženy ze skladů a prodejen na Slovensku a vráceny likérkám.

To se nezamlouvá distributorům alkoholu ani samotným prodejcům, kteří to pokládají za technicky nerealizovatelné řešení. S takovým postupem navíc nepočítá ani slovenská legislativa upravující daň z lihu. „Zdravotní bezpečnost umíme prokázat bez toho, aby bylo zboží vráceno zpět. Pokládáme to za neodůvodněné opatření,“ poznamenal Pócs.

David Miřejovský, zpravodaj ČT v Bratislavě:

„Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek tvrdí, že když se ptal dovozců alkoholu, jestli mu mohou stoprocentně zaručit, že mezi láhvemi, které dovezli na Slovensko, není ani jedna, která by obsahovala metanol, tak oni mu údajně řekli, že nemohou. Ministr Jahnátek dál tvrdí, že jemu jde hlavně o zdraví obyvatel. Proto – i kdyby jedna láhev měla metanol obsahovat, tak raději zákaz prodeje alkoholu nezruší.“

Viceprezident UVDL a generální ředitel likérky Rudolf Jelínek Pavel Dvořáček soudí, že za přetrvávajícím zákazem dovozu českých lihovin stojí tlak domácích producentů. „Já si to vysvětluji ekonomickými a konkurenčními zájmy slovenských výrobců alkoholu,“ řekl.

Vrácení alkoholu českým výrobcům může být v rozporu s evropským právem

Distributoři českého alkoholu upozornili, že Slovensko zatím nevydalo žádný závazný předpis, kterým by nařídilo vrácení českých lihovin jejich výrobcům. Pokud by se tak stalo, hodlají ho podle Dvořáčka podrobit analýze právníků, zda neodporuje evropskému právu ohledně volného pohybu zboží.

Vstup Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Podobně se vyjádřil prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman, podle kterého slovenské státní orgány podlehly lobby tamních likérek. „Nucený odsun ze slovenského trhu by způsobil českým firmám velké škody. Pokud by k tomu skutečně došlo, budeme je vymáhat v rámci mezinárodní arbitráže,“ řekl Toman. Slovenští obchodníci by podle něj mohli své dodatečné náklady na vracení lihovin zpět do Česka požadovat po slovenské vládě. Zpětný přesun lihovin do Česka by podle Tomana byl velmi obtížný, protože produkty jsou až u stovek odběratelů.

České likérky mají na slovenském trhu lihovin asi čtvrtinový podíl. Slovenští importéři alkoholu se podle Pócsa proti zákazu dovozu a prodeje českých lihovin na Slovensku odvolali. Samotné odvolání ale nemá vliv na trvání zákazu distribuce lihovin vyrobených v ČR.