Za soutěž vín inkasuje miliony bývalá firma ředitele Czechtourismu

Brno - Vládní agentura Czechtourism, vedená Rostislavem Vondruškou, přidělila letos v červnu zakázku ředitelově bývalé firmě. Upozornili na to Reportéři ČT. Ta má za veřejné peníze propagovat ledová a slámová vína na zámku v Lednici. Za čtyři ročníky firma dostane dohromady 20 milionů korun, každý rok 5 milionů. Zakázku ovšem provázejí podezřelé okolnosti. Že by šlo o střet zájmů, Vondruška odmítá.

Vondruška tvrdí, že o střet zájmů nejde. „Myslím si, že střet zájmů je v tomto případě nepodloženou spekulací, protože jsem společnost Performax prodal v roce 2009 fyzické osobě – důvodem byly právě spekulace o možném střetu zájmů, ve kterém jsem mohl být. Stejně ta společnost byla 7 let spící, neměla žádný majetek, neměla žádný klienty,“ prohlásil ředitel Czechtourismu.

Performax se přejmenovala na KRM koncem roku 2010 a již v následujícím roce spolupracovala s Czechtourismem ředitele Vondrušky při prvním ročníku Světového dne ledového vína. Potvrdil to prezident obou ročníků této soutěže, ředitel potravinářské inspekce a bývalý ministr zemědělství Jakub Šebesta. Podle něj firma i loni akci organizovala. Vondruška ale tvrdí, že šlo o jinou firmu - KRM Channel.

KRM Channel a KRM s. r. o. jsou přitom příbuzné firmy, jež ovládá stejná osoba - jistý Milan Kratochvíl. Vondruška v roce 2009 svou firmu Performax prodal právě Kratochvílovi. Ten se podle svých kolegů z firmy nemohl k věci vyjádřit, protože je dlouhodobě v cizině.

Propagace vín na zámku Lednice
Zdroj: ČT24

Karolína Peake (LIDEM), místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí:

„Mně jako daňovému poplatníkovi vstávají vlasy hrůzou na hlavě, když slyším, že se dává dvacet milionů korun na čtyři roky na pořádání čtyř akcí, slavností ledového vína, to opravdu nepovažuji za efektivní vynakládání peněz daňového poplatníka.“

Společnost KRM získala 20milionovou zakázku Czechtourismu v soutěži, kde jediná konkurenční a levnější nabídka byla nakonec vyřazena pro formální nedostatky. Zakázku, kde zůstane jediná nabídka, by musel Czechtourism podle dnes platného zákona zrušit. Jenže tento zákon platí od 1. dubna a Czechtourism uvedenou zakázku vyhlásil už 22. března.

O tom, že se do výběrového řízení přihlásila firma, která dříve patřila Vondruškovi, přitom ředitel neinformoval výběrovou komisi. Právník a ekonom Václav Sládek míní, že tvrzení Vondrušky, že neměl s firmou nic společného, není pravdivé. „Společnost KRM používala jinou obchodní firmu, jmenovala se PERFORMAX, s. r. o., a v této době byl pan Vondruška společníkem této společnosti,“ podotkl právník. Společníkem Vondruška přestal být posléze; firmu prodal za korunu - prý kvůli spekulacím o střetu zájmů.

Propagace ledových vín (zdroj: ČT24)

Miliony? Spíš desetitisíce

Catering na akci stál přitom jen dvě stě tisíc, žádné miliony. V porotě mezinárodní soutěže usedlo 21 degustátorů, nejen z Česka. „Ti lidé dostali od nás zaplaceno to, co porotci dostávají. To znamená, dostávali zaplacenou cestu, ubytování a přístup na program,“ konstatoval Vondruška. Řádově šlo podle něj o desetitisíce. Vystoupilo také šest interpretů, kteří ale opět dostali jen řádově desítky tisíc.

Václav Sládek, právník a ekonom:

„Někdo musí vysvětlit, proč byly placeny nějaké náklady napřímo. Jestli k tomu byl požadavek společnosti KRM, aby to bylo zaplaceno napřímo, že o to bude ponížena odměna? Musím se zeptat, proč není na toto téma uzavřen nějaký dodatek, který by to řešil tak, aby to nebylo placeno dvakrát. Jak v odměně společnosti KRM, tak platbách napřímo. To přece není možné jen tak.“

Firma KRM inkasovala před akcí od Czechtourismu zálohu tři miliony, aby zajistila ubytování pro porotce soutěže a pronájem prostor lednického zámku, jak se zavázala ve smlouvě s Czechtourismem. Náklady ovšem zaplatila státní agentura. „České centrále cestovního ruchu bylo za pronajaté prostory účtováno 220 tisíc korun,“ řekl mluvčí Národního památkového ústavu Brno Zdeněk Musil. „V příslušném článku je, že KRM má zajistit i pronájem těch prostor, tedy v tomto případě by měla nájem zaplatit,“ dodal Sládek. Vondruška zároveň vylučuje, že by byla služba zaplacena dvakrát.

Druhý ročník Světového dne ledového vína se na zámku Lednice konal poslední srpnový víkend. Jde o mezinárodní soutěž exkluzivních a drahých vín vyrobených z hroznů přešlých mrazem.