Zdanění maďarské centrální banky se nekoná

Budapešť - Maďarsko nakonec zrušilo plán na zdanění finančních transakcí tamní centrální banky. Plán se nezamlouval Evropské unii a Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Byl totiž považován za součást vládní snahy o získání větší kontroly nad měnovou politikou.

Maďarský ministr hospodářství György Matolcsy uvedl, že centrální banka bude od nové daně z finančních transakcí osvobozena. „Naši partneři proti zdanění centrální banky vznesli námitky. Proto již v rozpočtu nepočítáme s uvalením transakční daně na centrální banku. Budeme o tom informovat MMF i Evropskou komisi,“ řekl ministr.

Matolcsy zároveň představil řadu nových rozpočtových škrtů pro letošní a příští rok, které mají kompenzovat výpadek příjmů způsobený osvobozením centrální banky od daně z finančních transakcí.

György Matolcsy
Zdroj: Zsolt Szigetvary/ISIFA/EPA

Plán na zdanění centrální banky představoval vážnou překážku v jednáních Maďarska o záložním úvěru od EU a MMF.

Maďarům rostou daně za telefonování i nezdravé potraviny

Maďarsko v nedávné době zavedlo také speciální daň na nezdravé potraviny, zejména na ty s přemírou cukru, soli nebo kofeinu. Daň podražila kilogram nezdravých potravin v přepočtu až téměř o dvacetikorunu, litr sladkých nápojů až o 250 forintů (23 korun).

Forinty
Zdroj: ČT24

Maďaři mají od začátku července rovněž o něco dražší telefonování. Parlament schválil novou daň na telefonní hovory, za každou minutu z mobilu nebo pevné linky se platí dva forinty (17 haléřů).

V loňském roce maďarská vláda zavedla téměř stoprocentní daně na odstupné pro manažery státních či polostátních firem. Daň ve výši 98 procent se týká manažerů a vrcholných představitelů veřejné správy, kteří získali odstupné vyšší než dva miliony forintů (177 tisíc korun), platí ji i obyčejní zaměstnanci, jejichž odstupné dosáhlo výše nejméně 3,5 milionu forintů (310 tisíc korun).