Areva vyřazena z tendru na dostavbu Temelína, společnost se odvolá

Praha - ČEZ oznámil společnosti Areva, že nenaplnila v nabídce zákonné požadavky na stavbu dvou bloků v lokalitě Jaderné elektrárny Temelín. Jelikož tendr probíhá podle zákona o zadávání veřejných zakázek, její nabídka musela být z dalšího řízení vyloučena, píše ČEZ v tiskové zprávě. Pochybení byla podle mluvčího ČEZu celá řada a byla zásadního charakteru. Areva proti rozhodnutí podá námitku. Ve hře zůstávají dva uchazeči - americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium tvořené Škodou JS a firmami Atomstrojexport a Gidropress. Zda jsou jejich nabídky v pořádku, bude podle mluvčího ČEZu jasné do konce roku.

Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. „ČEZ detailně specifikoval společnosti Areva důvody pro vyřazení její nabídky. Jde o důvody jak obchodní, tak i zákonné a jsou zásadního charakteru. Vzhledem k tomu, že uchazeč má právo podat námitky vůči tomuto rozhodnutí, mohou být konkrétní důvody veřejnosti sděleny až poté, co proběhnou veškeré možnosti případného odvolání, tak aby byla naplněna korektnost tendru,“ uvedl mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Vyjádření společnosti Areva:

„Společnost Areva pevně věří, že splnila všechna zadávací kritéria a je připravena řešit otázky vznesené společností ČEZ. Jsme přesvědčeni, že pro ČEZ máme tu nejkonkurenceschopnější nabídku a náš závazek k projektu dokončení Temelína zůstává nezměněn.“

V případě Arevy šlo o nedostatky zásadního charakteru

Podle mluvčího ČEZu jde o závady vyššího rázu. „Formální věci se kontrolovaly už na začátku, nyní se šlo do podrobností nabídek, jak dochází k plnění požadavků, a tam se ukázaly dané nedostatky,“ prohlásil Kříž.

ČEZ má podle odborníka na energetiku Pavla Stehlíka nastaveny výběrové procesy velmi přísně a striktně kontroluje dodržení těch parametrů, které vyžadovalo od jednotlivých uživatelů. Domníval se proto, že pochybení jsou v části formální nabídky. Typickým pochybením bývá nedoložení nějakého dokumentu. „Zahraničním firmám se často stává, že nedodají výpis z trestního rejstříku šéfa představenstva a podobně,“ poznamenal Stehlík. „Co bylo špatně po stránce obchodní, si ale nedovedu vůbec představit, protože Areva je nesmírně zkušený dodavatel,“ dodal.

Zuzana Kubátová, redaktorka Hospodářských novin:

„Nikoliv nepravděpodobná je i varianta, že se celý tendr významně zdrží, protože si ČEZ bude s dodavateli vyjasňovat některé technické detaily. Myslím si, že je to pro tuto chvíli pro ČEZ výhodné, protože čím víc se rozhodnutí bude oddalovat, tím bude pravděpodobnější, že se ČEZ rozhodne správně. V této chvíli by se rozhodoval s neznalostí mnoha důležitých informací z trhu, které mohou být o rok později jasnější.“

Pokud Areva s odvoláním neuspěje, v tendru na dostavbu třetího a čtvrtého bloku elektrárny Temelín zůstanou už pouze dva zájemci, mezi něž se řadí americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Odhadovaná cena zakázky je přitom 200 až 300 miliard korun. „Otázka je, kolik pochybení je a jestli je možné je tolerovat po dodatečném doplnění,“ konstatoval Stehlík. Podle něj by pro Česko i pro ČEZ bylo dobře, kdyby to možné tolerovat bylo. „Areva je v podstatě jediným dodavatelem z EU, kterého máme,“ řekl odborník.

Pro odborníky je vyřazení Arevy překvapením

„Bez znalosti dalších detailů se tento krok hodnotí velmi obtížně. Pro mě osobně sice Areva nebyla favoritem tendru, přesto je zřejmé, že rozdíl v průběhu soutěže mezi dvěma a třemi hráči může být docela podstatný,“ uvedl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. „Vyhodnocení uchazečů je záležitostí pouze zadavatele tendru,“ dodala mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Veronika Forejtová.

Lubomír Zaorálek (ČSSD):

„To je rozhodnutí představenstva firmy, do toho nemá co zasahovat vláda ani opozice. Je možné, že se Areva odvolá a bude chtít, aby se to posoudilo, jestli byly dodrženy všechny zákonné postupy - zákon o veřejných zakázkách. Pak by to posoudil antimonopolní úřad.“

Energetická společnost ČEZ obdržela 2. července nabídky na dostavbu Temelína od všech tří uchazečů. O den později po otevření obálek potvrdila, že všechny nabídky splnily náležitosti požadované zákonem o veřejných zakázkách.

Jaderná elektrárna
Zdroj: ČT24

V první fázi ČEZ s vítězem tendru podepíše takzvanou limitovanou autorizaci k práci. S tou bude spojena příprava dokumentace pro územní řízení a povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Pak bude podepsána další podobná smlouva zaměřená na stavební povolení. Až po zajištění všech povolení podepíše ČEZ s dodavatelem takzvaný pokyn ke stavbě, ve kterém se zaváže k zaplacení hlavní a největší sumy zakázky.

Jednání o Temelínu probíhala i mezi politiky

Čeští politici jednali o Temelínu se svými protějšky ze zemí všech účastníků tendru. Premiér Petr Nečas o zakázce hovořil loni při návštěvě u amerického prezidenta Baracka Obamy ve Washingtonu. Temelín byl také významným tématem při loňské návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva v Praze. S Nicolasem Sarkozym jednal Nečas o Temelínu naposledy při únorové návštěvě francouzské metropole.

Dostavba Temelína není jen obří zakázka, ale i strategická záležitost, která by mohla poškodit vztahy s domovskými státy uchazečů. „Po domluvě s panem premiérem jsem o tom informoval francouzského premiéra, považoval jsem to za svou povinnost, aby Francie nebyla zaskočená,“ řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Cvičení v Temelíně
Zdroj: David Veis/ČTK

Informace o zájemcích o dostavbu Temelína

Areva

- Skupina Areva vznikla v roce 2001 sloučením francouzských společností Framatom (založena v roce 1958) a Cogea (založena v roce 1976).
- Firma, jež sídlí v Courbevoie u Paříže, je podle svého tvrzení největším světovým dodavatelem jaderných reaktorů. Od 70. let postavila nebo právě staví již 102 reaktorů v 11 zemích světa, z nichž 91 je stále v provozu.
- Kromě jaderného strojírenství se zabývá i výrobou paliva pro atomové elektrárny a vybavením pro distribuci a přenos energie.
- Vlastníkem Arevy je francouzský stát. Skupina má v současnosti 48 000 zaměstnanců, výrobní kapacity má ve 40 zemích a obchodní zastoupení ve stovce zemí světa. V roce 2011 utrpěla čistou ztrátu ve výši 2,424 miliardy eur po čistém zisku 883 milionů eur v roce 2010. Tržby společnosti loni činily 8,872 miliardy eur.
- Areva pro Temelín nabízí reaktory nazvané EPR, což je nová generace vysoce výkonných tlakovodních reaktorů. V současnosti staví takové reaktory čtyři: dva v Číně, po jednom ve Finsku a Francii.
- Koncem září Areva oznámila, že v případě úspěchu v tendru na dostavbu JE Temelín počítá s vytvořením zhruba 11 000 kvalifikovaných pracovních míst, z nichž většinu by měli obsadit Češi.
- Skupina Areva byla podle dnešního oznámení z tendru vyloučena. Důvody jsou podle ČEZu obchodní i zákonné a jsou zásadního charakteru. Firma se ale může proti rozhodnutí odvolat.

MIR.1200

- Jedná se o konsorcium české firmy Škoda JS s ruskými společnostmi Gidropress a Atomstrojexport z konsorcia Rosatom.
- Konsorcium nabízí nové tlakovodní reaktory MIR.1200 (dříve AES-2006). Tento nový typ reaktoru, vyvinutý firmami Atomstrojexport a Gidropress, který má základy v předchozích reaktorech VVER, je v současnosti v provozu v Číně, budují se i v Rusku a Indii.

Atomstrojexport

- Společnost se sídlem v Moskvě, kterou kontroluje státní agentura Rosatom, vznikla v roce 1998 spojením společností Atomenergoexport a Zarubežatomenergostroj. Realizuje mezivládní dohody o výstavbě objektů jaderné energetiky v zahraničí. K hlavním projektům společnosti patří jaderné elektrárny Kudankulam (Indie), Tchien-wan (Čína), Búšehr (Írán), Belene (Bulharsko) nebo například Mochovce (Slovensko). O zakázku v Belene mělo zájem i české konsorcium pod vedením Škody JS. Atomstrojexport se dále podílí na budování jaderných kapacit v Turecku, Bělorusku, Bangladéši nebo na Ukrajině. Předchůdci firmy se podíleli i na budování jaderných elektráren v bývalém Československu (Jaslovské Bohunice).

Gidropress

- Ruský státní výrobce systémů pro jaderné reaktory. Připravuje také projektové práce pro realizaci jaderných elektráren a výrobu zařízení pro jaderné elektrárny, založené na technologii tlakovodních reaktorů VVER. Firma, která byla založena v roce 1946 a sídlí v Podolsku, se podílela podle vlastních údajů na výstavbě reaktorů v celkem 18 jaderných elektrárnách v Rusku, Arménii, Finsku, Bulharsku, Maďarsku, Česku, Slovensku a Číně. Je rovněž součástí ruské státní agentury Rosatom. Nyní se spolupodílí na většině hlavních zakázek firmy Atomstrojexport.

Škoda JS

- Plzeňská firma se již přes 50 let zabývá inženýringem a dodávkami pro jadernou energetiku. K hlavním projektům společnosti v současnosti patří obnova systému kontroly a řízení Jaderné elektrárny Dukovany, podílí se také na dostavbě Jaderné elektrárny Mochovce. Kromě
inženýringu se zabývá i výrobou pohonů řídících tyčí reaktorů a kontejnerů pro transport a skladování vyhořelého jaderného paliva. Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, vykázala loni zisk před zdaněním téměř 280 milionů Kč, stejný jako v roce 2010. Tržby se meziročně zvýšily o deset procent na pět miliard korun. V roce 2004 do společnosti vstoupil nový vlastník - ruská strojírenská skupina OMZ. Firma má více než 1 100 zaměstnanců.

Westinghouse

- Přední světová firma v oblasti jaderné energetiky. Staví a provozuje jaderné elektrárny po celém světě a je například lídrem v čínské jaderné energetice. Od roku 2006 ji ovládá japonský konglomerát Toshiba.
- Společnost Westinghouse Electric Company založil v roce 1886 v Pittsburghu americký vynálezce George Westinghouse - sám autor asi stovky patentů. V 90. letech firma prodělala velké organizační změny a stala se spíše mediální korporací. Obnovená společnost Westinghouse Electric Company byla založena v roce 1999 a nyní sídlí v Cranberry Township v Pensylvánii. Firma má asi 14 500 zaměstnanců.
- Westinghouse je mimo jiné výrobcem jaderného reaktoru takzvané třetí plus generace AP1000, který nabízí i pro Temelín. Čtyři reaktory tohoto typu jsou nyní ve výstavbě v Číně, další čtyři stavějí v USA. Na technologiích Westinghouse je podle firmy založeno 50 procent ve světě fungujících jaderných elektráren.
- Westinghouse se podílel na výstavbě prvních dvou bloků Temelína (řídicí systémy) a dodával do Temelína také palivo. Loni v červenci Temelín plně přešel z paliva firmy Westinghouse na palivo od ruské společnosti TVEL.