Česko patří v inovacích k unijnímu podprůměru

Brusel - Evropská komise zveřejnila hodnocení zemí evropské sedmadvacítky podle podpory inovací. Česká republika je v žebříčku jedenáctá nejhorší, Slovensko se umístilo ještě hůř, na páté nejnižší pozici, a obě země tak patří k podprůměru v inovační výkonnosti. I tyto výsledky ukazují, že unie stále citelně zaostává za mezinárodní konkurencí, zejména Spojenými státy a Japonskem.

Podle unijní zprávy patřili Češi a Slováci v roce 2010 do třetí skupiny ze čtyř, tedy mezi „mírné inovátory“. Mezi „nejslabší inovátory“, tedy do ještě horší skupiny, spadají už jen Bulhaři, Litevci, Lotyši a Rumuni.

Evropská komise

„I když ve většině členských států EU jsou trendy i přes hospodářskou krizi slibné, pokrok není dostatečně rychlý.“

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Nejvýkonnější jsou v inovování z členských zemí EU Švédsko následované Dánskem, Finskem a Německem. „Musíme zvýšit úsilí při vytváření inovativnější Evropy, abychom doběhli naše hlavní konkurenty a opět se dostali na cestu silného a udržitelného růstu,“ prohlásil eurokomisař pro podnikání a průmysl Antonio Tajani. Inovace jsou přitom podle něj klíčem k vytváření nových pracovních míst.

Komise se zaměřila na hodnocení 25 kritérií, například na lidské zdroje, financování či podporu inovací. Hlavní mezery proti konkurenci Brusel vidí v kategorii „činnosti společností“, která ukazuje, nakolik se soukromé firmy v EU orientují na inovace; jde třeba o to, kolik na to dávají peněz. Právě problematika inovací bude společně s energetikou patřit k hlavním tématům mimořádného summitu EU, který se uskuteční v pátek v Bruselu.