Egypt otřásá i ekonomickým světem

Londýn - Na světových trzích se šíří panika. Kvůli nepokojům v Egyptě se vyhoupla cena ropy přes sto dolarů za barel. O několik procent se propadly akcie na burzách v Perském zálivu. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes zhoršila Egyptu kvůli protivládním nepokojům a politické nestabilitě hodnocení úvěrové spolehlivosti. Ke stejnému kroku už v pondělí přistoupila agentura Moody's, která snížila své ratingy o jeden stupeň. S&P sáhla ke snížení na BB z dosavadního stupně BB+, což je nejvyšší známka v neinvestiční kategorii.

Nedostatek ropy na trhu podle šéfa Mezinárodní agentury pro energii Nobua Tanaka nehrozí. I tak je ale barel ropy nejdražší za poslední dva roky. Investoři se totiž obávají uzavření Suezského průplavu.

„Nevím, jestli uzavřou Suezský průplav, ale byl by to velký problém. Pokud by lodě musely plout jinudy, cesta do Spojených států by se protáhla o 10 dní, cesta do Evropy dokonce o 18,“ varuje prezident firmy Area International Trading Ira Eckstein.

Egypt a turbulence na světových trzích (zdroj: ČT24)

Ekonomický růst Egypta v ohrožení

„Podle našeho názoru poškodí pokračující politická nestabilita a nepokoje ekonomický růst Egypta a negativně ovlivní jeho veřejné finance,“ uvedla agentura S&P. Protesty proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi pokračují v Egyptě již osmý den. Mubarak se v posledních dnech pokoušel uklidnit situaci zásahy do složení vlády a v pondělí vyměnil i jejího premiéra.

Moody's argumentovala při pondělním snížení ratingu tím, že jedním z důsledků nepokojů bude další uvolnění veřejných financí země. Zvýšením výdajů se vláda bude snažit oslabit nepokoje a vykoupit si stabilizaci. Agentura Fitch již v pátek zhoršila výhled svého ratingu země na negativní ze stabilního. Fitch hodnotí Egypt stále nejvyšším neinvestičním stupněm BB+.

Problémy v Egyptě můžou mít negativní dopad i na letecké přepravce v regionu. Zvlášť v případě, že se politická nestabilita rozšíří z Egypta do zemí Blízkého východu. Tamní aerolinky jsou přitom jedny z nejrychleji rostoucích na světě.

Nepokoje v Egyptě by mohly způsobit krach některých cestovek

Navíc pokud by současná nepřehledná situace v Egyptě pokračovala až do letní sezony, mohlo by to vést ke krachu některých cestovních kanceláří v Česku. Podle dnešního vyjádření místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže by nejohroženějšími byly společnosti úzce zaměřené na arabské destinace, kde sílí protivládní nepokoje. Výpadek letní sezony v Egyptě by navíc mohl zdražit zájezdy do jiných zemí.

V případě celosezonního zrušení dovolených v Egyptě by se však existenční potíže podle Papeže neobjevily nijak masově. V Česku je většina cestovních kanceláří zaměřena na širokou nabídku destinací a při zrušení jedné z nich nehrozí pád kanceláře jako takové. Jiná situace je například v Polsku, kde existuje množství cestovek, které se specializují pouze na prodej leteckých zájezdů do Egypta.

Nepokoje dolehly i na finanční trhy. Na burze v Káhiře se už několik dní vůbec neobchoduje a ostatní burzy v regionu padají. Podle Ibrahima Radwana, manažera Saudské investiční banky, akciový trh v Egyptě kolabuje: „I když se burza opět otevře, naši společnost to určitě poznamená. Kdo ví, o kolik procent její akcie klesnou.“

Mohamed Alí Yasin, Cabin Investment:

„Současná situace, kdy se na burzách ani neprodává, ani nenakupuje, bude trvat minimálně ještě několik dní. Investoři čekají, jak se nepokoje v Egyptě vyvinou.“

Kvůli obavám z nestability v regionu rostou i světové ceny potravin. Egypt je navíc jedním z hlavních světových vývozců bavlny a pokračující problémy by mohly vést ke zvýšení cen textilu.