Solární energie dohání ve výrobě Temelín

Praha - Solární elektrárny v Česku už mohou vyrobit skoro stejné množství elektřiny jako oba bloky Temelína. S těmi, které byly připojené loni, totiž jejich celkový výkon dosáhl 1 820 megawattů. Vyplývá to z informací Energetického regulačního úřadu. Jen během roku 2009 se celkový výkon fotovoltaických elektráren zvýšil až na čtyřnásobek. Celkově jich teď v zemi je přes 12 tisíc, na začátku loňského roku jich bylo pouze okolo 6 tisíc.

„Je to vysoké číslo, původně jsme počítali s výkonem 1 650 MW,“ uvedl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Ke zvýšení instalovaného výkonu na konci roku přispěly ještě solární zdroje připojené do lokálních distribučních soustav. ERÚ v průběhu loňského roku předpovídal, že v prosinci bude připojeno zhruba 1 600 MW solárních elektráren. V důsledku tohoto rozvoje slunečních zdrojů hrozilo letos podle regulátora zdražení elektřiny o více než deset procent.

Fiřt nedávno projevil obavy, že ERÚ bude na začátku letošního roku čelit náporu investorů, kteří své projekty nestihli realizovat do konce loňského roku. Kromě nižších výkupních cen v letošním roce totiž od března přestanou být finančně podporovány také solární elektrárny o výkonu nad 30 kW postavené na volných plochách.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Temelín vyrobil v lednu rekordní množství energie

Při ideálních slunečních podmínkách se produkce solárních elektráren blíží produkci jaderné elektrárny Temelín, která má výkon 2 000 MW. Ta už několik let vyrábí nejvíce elektřiny a právě v lednu se výroba vyšplhala na rekordní množství. „Důvodem je plynulý provoz bez odstávek a dobré klimatické podmínky. Nízké teploty totiž svědčí účinnosti chladicího okruhu,“ uvedl Sviták. Tento rok Temelín plánuje dvě odstávky. První se uskuteční na začátku května a měla by trvat 48 dní, druhá bude zahájena v polovině července a měla by být 59 dní.

Investoři si stěžují na šestadvacetiprocentní zdanění

Vláda zavedla například zdanění solárních elektráren sazbou 26 procent či zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro sluneční zdroje. Pro solární elektrárny s výkonem nad 100 kilowattů připojených od ledna 2011 se výkupní cena snížila o více než polovinu. Investorům, kteří své solární elektrárny připojili v minulých letech, vadí především šestadvacetiprocentní zdanění. Řada z nich chce toto opatření napadnout u soudu. Solární elektrárny se na celkové výrobě elektřiny v Česku při zamračené obloze podílejí jen minimálně.

Škola si díky panelům měla přilepšit, kvůli zdanění zřejmě zeštíhlí rozpočet

Kvůli vlastní sluneční elektrárně se do finančních problémů dostala Základní škola v Trutnově. Všechny výnosy z panelů zavěšených na střeše totiž zřejmě padnou na daně a za splátky úvěru. Původně měla elektrárna přinést asi 300 tisíc korun ročně. Nyní budou na Základní škole Komenského v Trutnově podle vlastních slov rádi, když na ni nebudou muset doplácet. Stát změnil pravidla v průběhu hry a z projektu, který měl škole pomoci, se stala značná komplikace. „Výsledek toho podnikání měl znamenat zlepšení podmínek ve škole, zlepšení materiálního vybavení, které škola potřebuje,“ uvedl starosta Trutnova Ivan Adamec.

Kvůli zdanění vázne také financování investice. Elektrárnu za 14,5 milionu chtěli zčásti zaplatit z dotace ministerstva životního prostředí, zbylých devět milionů měl pokrýt bankovní úvěr. „Banka s námi má problém, zda vůbec budeme schopni po dodatečném zdanění ten úvěr splácet,“ dodal ředitel školy Roman Hásek. Vedení školy se proto chce obrátit z žádostí o výjimku přímo na ministra financí Kalouska.