Singapur se stává rájem moderní architektury i finančníků

Singapur - Oblast Marina Bay v Singapuru se pomalu přeměňuje v nové finanční centrum podobné Canary Wharf v Londýně. Míří sem banky jako Standard Chartered a Barclays. Píše o tom Bloomberg. V Asii totiž v posledních letech neustále narůstá počet milionářů. Právě v Singapuru se v minulých dnech konal Festival světové architektury.

Nová výstavba tlačí dolů nájemné v oblasti nového finančního centra, společnosti poskytující finanční služby se sem proto postupně přesouvají. Banka Standard Chartered se takto v loňském roce přesouvala z jedenácti budov po celém městě do jedné z věží v novém prostoru kancelářských ploch. I Barclays se přestěhovala z šesti budov do jedné v nové čtvrti.

„Náš růst v Singapuru byl neuvěřitelně rychlý v posledních několika letech,“ prohlásil Tony Padgett, vedoucí podnikových služeb v oblasti nemovitostí v Barclays v Singapuru. „Banky mají tendenci jít do nejlepších lokalit ve městech, tíhnou k tomu stejně, jako jsem to vypozoroval třeba v Canary Wharf v Londýně nebo Wall Street v New Yorku,“ dodal.

Vláda iniciovala vznik tohoto asijského finančního centra v Singapuru už v roce 2005, poté došlo k rozšíření obchodní čtvrti kolem Raffles Place.

V Singapuru stále přibývá milionářů. V loňském roce to bylo podle studie Boston Consulting zveřejněné 31. května o 14 procent. Podíl milionářů byl ve městě, které má 5,3 milionu obyvatel, 17 procent, což je nejvyšší číslo na světě. Singapur následuje Katar a Kuvajt, uvádí Bloomberg.

Bay South Garden
Zdroj: ČT24/ISIFA

Singapur - to je i další skvostná moderní architektura

Kromě finančního centra vyrostla v Singapuru i další lákadla pro turisty, mezi něž třeba patří rozlehlé zahrady Gardens by the Bay (zahrady u zálivu) Nachází se v centru Singapuru. Park se skládá celkem ze tří zahrad Bay South Garden, Bay East Garden a Bay Central Garden.

Strategií singapurské vlády je přeměnit „zahradní město“ v „město v zahradě“. Větší podíl zeleně by měl zlepšit kvalitu života zdejších obyvatel. Mezinárodní soutěž o nejlepší návrh se konala v roce 2006 a zúčastnilo se jí celkem 170 firem z 24 zemí. Oceněny nakonec byly firmy Grant Associates a Gustafson Porter. Bay South Garden byla slavnostně otevřena na konci června tohoto roku.

Právě Gardens by the Bay se staly stavbou roku 2012. Pátý ročník Festivalu světové architektury se konal 3. až 5. října v Marina Bay v Singapuru. The Straits Times označil ceny za „Oscary světové architektury“. V soutěži se sešlo přes 1 500 architektů. Mezi tři nejdůležitější ocenění přitom patří právě budova roku, budoucí projekt roku a krajina roku.