České dráhy loni hospodařily bez ztrát

Praha - Loňské hospodaření Českých drah (ČD) skončí podle jejich generálního ředitele Petra Žaludy „zhruba na černé nule, tedy v zisku řádově jednotek milionů“. Žaluda uvedl, že loňské úspory činily 500 milionů korun a týkaly se především personální oblasti - loni odešlo skoro 1 900 lidí. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský v pondělí oznámil, že Českým drahám loni meziročně vzrostly tržby z prodeje jízdenek o 169,5 milionu na 5,9 miliardy korun. Za tříprocentním růstem byla zvyšující se průměrná přepravní vzdálenost, uvedla společnost. V předchozím roce ČD zaznamenaly zhruba miliardovou ztrátu.

Vše je přesně podle našich plánů. Provozní výsledek by měl být přes 1,6 miliardy korun, celkový výsledek táhnou dolů odpisy, to je hlavní nákladová položka,„ řekl Žaluda dnešnímu deníku E15. Uvedl, že letos by dráhy chtěly provozní výsledek zvýšit až na necelé tři miliardy a počítají s výsledným ziskem 300 milionů korun. Dráhy ušetřily i na energii či centrálním nákupu. “Všechny úspory jdou zpět do oprav, to znamená, že co ušetříme, to hned jinde investujeme. Celkem jsme loni investovali téměř osm miliard korun," vysvětlil.

ČD podle ředitele budou i letos propouštět, a to hlavně v administrativních profesích. „Ale už to nebude ten rozsah, bavíme se o stovkách lidí,“ řekl. V provozu už prostor na další snižování počtu zaměstnanců prý není. Žaluda dále uvedl, že ČD chystají mezinárodní bondy. Dráhy teď procházejí ratingem, který chtějí získat do konce dubna. Je to první předpoklad, aby ČD mohly uvažovat o emisi mezinárodních dluhopisů, upozornil.

„Chceme letos vydat bondy za 300 milionů eur. Probíhají také intenzivní jednání s ministerstvem financí a věřím, že pana ministra přesvědčíme, že dráhy jsou schopny závazky splácet. Chápu obavy státu jako stoprocentního vlastníka, že mu některá společnost naseká dluhy a nesplatí je. V našem případě jsou ale neopodstatněné. Ukáže to nezávislý rating,“ prohlásil šéf ČD.

Ve spojích EC budou jezdit stevardky poskytující bonusové služby pro cestující.
Zdroj: ČT24