Cameron oznamoval utahování opasků, Johnson vtipkoval

Birmingham – Británie neustoupí od utahování opasků, přestože se ekonomika ozdravuje pomaleji, než se čekalo. Na závěr výroční konference vládní Konzervativní strany to v Birminghamu prohlásil britský premiér David Cameron, podle něhož země musí dělat rozhodnutí, která určí, zda „bude plavat, nebo půjde ke dnu“.

Důsledky ekonomického poklesu jsou podle Camerona hlubší, než se čekalo, a navíc trvají déle. Vzhledem k vzestupu nových ekonomických mocností ale Británie nemůže počítat s tím, že si automaticky zachová nynější postavení. „Nastal čas zúčtování. Žijeme v obtížné době a procházíme zkouškou,“ prohlásil britský ministerský předseda.

„Pokud nebudeme jednat, pokud neuděláme obtížná a bolestivá rozhodnutí, pokud neprokážeme odhodlání a představivost, Británie nemusí být tím, čím byla v minulosti,“ řekl Cameron. „Pravdou je, že jsme účastníky globálního závodu. A to znamená, že pro země, jako jsme my, nastala hodina zúčtování. Musíme plavat, nebo půjdeme ke dnu. Musíme jednat, nebo čelit úpadku.“

Zdůraznil nicméně přesvědčení, že jeho země se s touto výzvou vyrovná a opět „povstane“, když využije „aspirací a úsilí jednotlivců“. Jako další řečníci na sjezdu v této souvislosti připomněl úspěšný příklad letní olympiády.

Cameron je v posledních měsících pod palbou kritiky nejen opozice, která mu vyčítá, že hluboké škrty jeho vlády vedly k recesi a nesnížily zadlužení země. Musí čelit také silnému pravému křídlu ve vlastní straně, které je protievropské a je přesvědčeno, že toryové příliš ustupují koaličním liberálním demokratům.

Ekonomika je pro Camerona klíčovým tématem, které nejspíš rozhodne volby v roce 2015. Jeho kabinet dříve spoléhal na to, že se před volbami vrátí ekonomický růst, ale tato sázka zatím nevychází, jak během konference toryů potvrdil Mezinárodní měnový fond (MMF), který snížil výhled britského růstu. Britská ekonomika se má letos zmenšit o 0,4 procenta HDP a příští rok poroste jen o 1,1 procenta. MMF proto navrhl odložení některých úsporných opatření.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Cameron přesto zopakoval, že v utahování opasků bude pokračovat. Již na úvod konference on a ministr financí George Osborne oznámili nové škrty v sociálním zabezpečení. „Náš plán na snižování deficitu není alternativou růstového plánu, je to základ našeho růstového plánu. Je to jediná cesta, jak dosáhnout vzestupu Británie,“ domnívá se Cameron.

Zdůraznil také, že Toryové zůstávají „stranou moderních soucitných konzervativců, kteří dnes vedou skutečný boj s chudobou“. Konzervativci podle něj nejsou stranou bohatých, nýbrž stranou „lidí, kteří si chtějí polepšit“. „Konzervativní strana je pro každého: Brity ze severu i jihu země, pro černochy, bělochy, pro heterosexuály i homosexuály.“

Londýnský starosta Johnson v popularitě zastiňuje Camerona

Hvězdou výroční konference Konzervativců se stal londýnský starosta Boris Johnson, který dlouhodobě patří k nejpopulárnějším osobnostem strany. Podle průzkumu nedělníku The Observer je výrazně oblíbenější než Cameron – 51 procent všech voličů má o Johnsonovi příznivé mínění, zatímco s Cameronem je spokojeno jen 29 procent. Nynější sjezd Konzervativní strany v Birminghamu jen potvrdil Johnsonovu popularitu, která daleko převyšuje premiérovu oblibu.

Londýnský starosta je dlouhodobě populární díky svému vtipnému a sebeironizujícímu vystupování, které mu získává fanoušky i mimo Konzervativní stranu. Nyní jeho postavení ještě podpořil úspěch olympiády v Londýně.

Poslední konferenci konzervativců tak zasáhla doslova „Borisománie“. Když Johnson přijel v pondělí do Birminghamu, uvítal ho na nádraží dav příznivců skandováním „Boris, Boris“. Stejně tak se mu dostalo v pondělí večer ovací ve stoje, když se zúčastnil dvou diskusí na okraji konference. Bouřlivý potlesk a smích provázely i jeho vystoupení v plénu konference.

Při debatě v Birminghamu londýnský starosta zdůraznil, že je loajální vůči Cameronovi, přestože v některých otázkách s ním otevřeně nesouhlasí – například ve věci rozšíření londýnského letiště Heathrow. Johnson připomněl, že patřil k nemnoha konzervativním poslancům, kteří podporovali Cameronovu kandidaturu na šéfa toryů už v roce 2005.

„Nikdo by neměl pochybovat o mém obdivu k Davidu Cameronovi,“ řekl Johnson, podle něhož si premiér vede „fantasticky“. Starosta také vyjádřil přesvědčení, že pod Cameronovým vedením zvítězí konzervativci i v následujících parlamentních volbách v roce 2015. Johnson ocenil, že Cameron musel udělat řadu těžkých rozhodnutí a že odvádí dobrou práci „v obtížných podmínkách“.

Výroční konference konzervativců v Birminghamu
Zdroj: Oli Scarff/ISIFA/Getty Images

Cameron a Johnson se znají od mládí, studovali spolu na univerzitě v Oxfordu a byli ve stejném exkluzivním studentském klubu.

Premiér v televizním rozhovoru řekl, že se necítí Johnsonem ohrožen. „Myslím, že je dobré, že máme ve straně někoho, kdo má status rockové hvězdy,“ poznamenal Cameron. Svou nízkou popularitu přičetl tomu, že musí jako premiér dělat nepopulární rozhodnutí.

Londýnský starosta poděkoval za úspěch olympiády i labouristickým politikům, kteří jejich konání zajistili a začali organizovat – expremiérům Tonymu Blairovi a Gordonu Brownovi i svému předchůdci, bývalému starostovi Londýna Kenu Livingstoneovi. „Z toho se už Ken nevzpamatuje – právě mu zatleskali na konferenci konzervativců. Jestli ho nevyřídí tohle, tak už nic,“ dodal Johnson.