Syrské provokace na hranici s Tureckem zvyšují cenu ropy

Praha – Ceny ropy opět mírně vzrostly. Důvodem je rostoucí napětí na Blízkém východě, kde turecká armáda už přes týden vede odvetnou palbu proti Sýrii. Ropa Brent kvůli tomu v úterý zdražila o dvě procenta a nyní stojí přes 115 dolarů za barel.

Ropa zdražuje kvůli napětí na syrsko-turecké hranici (zdroj: ČT24)

Světová ekonomika slábne, horší výhledy v týdnu zveřejnily Světová banka i Mezinárodní měnový fond. „Výhled Mezinárodního měnového fondu ukázal, že se perspektivy světové ekonomiky zhoršují. Takže pokud by neexistovalo napětí na Blízkém východě, cena ropy by měla být poměrně výrazně nižší,“ říká analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Cena ropy by tedy měla klesat, ale opak je pravdou. Černé zlato stojí nejvíc za měsíc, trhy se totiž bojí šíření nepokojů ze Sýrie do okolních zemí. „Pokud by se rozhořel konflikt, ať už v souvislosti s íránským jaderným programem nebo napětím na syrsko-turecké hranici, tak by cena ropy mohla vystoupat až o desítky dolarů,“ upozorňuje analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček.

Zdražování ropy nezabránil ani optimistický výhled Mezinárodní energetické agentury na produkci v Iráku – měla by se do deseti let zdvojnásobit. Krátkodobá rizika totiž zajímají trhy víc. Motoristé proto budou muset pravděpodobně sáhnout do kapsy ještě hlouběji, protože benzin opět podraží.

„Bude hodně záležet na tom, jak dlouho bude současný růst cen ropy trvat. Přesně to odhadovat je těžké, ale ten zatímní růst by neměl vést k nějakému velkému nárůstu, měly by to být maximálně desetihaléře,“ odhaduje Mokráš.

Zdražování ropy se v posledních týdnech týká hlavně typu Brent, který ve své ceně zohledňuje těžbu na Blízkém a Středním východě. Cena texaské ropy WTI se drží o dvacet dolarů níž – nereaguje tolik na geopolitická rizika, ale spíš stav zásob ropy a vývoj tamní ekonomiky. Rozdíl mezi cenami obou typů je tak největší od začátku roku.