Maďarský premiér Orbán už nepovažuje zavedení eura za povinnost

Budapešť – Zavedení eura již pro Maďarsko není povinností. Uvedl to maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro čtvrteční vydání německého listu Handelsblatt. Maďarsko se přitom k přijetí jednotné evropské měny zavázalo při vstupu do Evropské unie v roce 2004. „Když jsme ale dohodu o vstupu podepisovali, vypadala eurozóna úplně jinak. Povinnost vstupu do měnové unie již proto nemůže být automatická,“ prohlásil Orbán.

Orbán se domnívá, že v současné době by bylo zavedení eura pro jeho zemi nezodpovědným krokem. Také maďarský ministr hospodářství György Matolcsy již dříve upozornil, že Maďarsko by kvůli dluhové krizi mělo zůstat mimo eurozónu ještě zhruba dvě desetiletí a mezitím se snažit o posílení ekonomiky vlastními cestami.

Maďarsko bylo v minulém desetiletí fanouškem rychlého přijetí eura. Od globální krize, která zemi těžce zasáhla, však plány vstupu odkládá a naposledy vytyčilo možné datum na rok 2020.

Kvůli dluhové krizi eurozóny se změnil vstřícný postoj k přijetí eura i v České republice a Polsku, které stejně jako Maďarsko slíbily do měnové unie vstoupit, ale pevné datum mít nemusí. Ze zemí bývalého sovětského bloku již euro přijalo Slovensko a Estonsko.