Dluhy domácností rostou, firmy ale šetří

Praha - Dluhy českých domácností loni dál rostly. Za celý rok se prohloubily skoro o 73 miliard korun a na konci prosince tak překonaly hranici jednoho bilionu. Vyplývá to z údajů České národní banky. Od listopadu se zvýšily i jednodenní vklady domácností. Zájem o vklady s výpovědní lhůtou, kam patří např. termínované vklady, naopak opadl. Počet dotazů na poradny, které se dluhy zabývají, loni stoupl o 63 procent.

Dluhy Čechů u bank a finančních institucí vyrostly jen za prosinec o 5 miliard 800 milionů korun. I když se zadluženost domácností loni zvyšovala míň než v předkrizových letech, rostoucí trend je stále patrný. „Poslední dobou, dejme tomu dva tři měsíce, v porovnání s posledními měsíci roku 2009 nárůst počtu občanů a žádostí o konzultaci s námi nalézá svůj vrchol,“ uvedl David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

„Češi tady zřejmě sledují vývoj, který je obdobný v ostatních evropských zemích. Celková míra zadlužení českých domácností je určitě pod průměrem unie,“ domnívá se odborník na bankovnictví ze společnosti PricewaterhouseCoopers Petr Kříž.

Domácnosti se zadlužují (zdroj: ČT24)

České podniky se loni podle Kříže naopak snažily spíše zkonsolidovat své dluhy, snížit zadlužení a naučit se více spoléhat na vlastní hotovost. „To šlo ruku v ruce s opatrnějším přístupem bank,“ dodal. V prosinci se zadluženost podniků snížila meziměsíčně skoro o 7 miliard na 904 a půl miliardy korun. Meziročně byl výsledek ještě lepší - ve srovnání s rokem 2009 se jejich dluh ztenčil o víc než 17 miliard. „Projevuje se tu určitá opatrnost na jedné straně, na druhé straně pochopitelně banky v průběhu krize zvedly své nároky na bonitu společností,“ doplnil Kříž.

Jednodenní vklady domácností vzrostly od listopadu o 19,18 miliardy korun na 984,747 miliardy Kč. Meziročně byly vyšší o 180,545 miliardy Kč. Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, meziročně klesly o 102,454 miliardy na 356,229 miliardy Kč. Ve srovnání s předchozím měsícem se naopak zvýšily o 4,345 miliardy korun.