Dům otáčející se za sluncem získal ekologického Oskara

Praha - Nejvyšší ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR, takzvaných „ekologických Oskarech“ letos získal „Dům otáčející se za sluncem“. Dům postavený Bohumilem Lhotou stojí ve Velkých Hamrech na Jablonecku.

Konečné výsledky zveřejnila energetická společnost E.ON, která v roce 2008 přinesla soutěž do České republiky. Klání v Česku zaštiťuje ministerstvo životního prostředí. Energy Globe Award začala v roce 1999 v Rakousku.

Dům Bohumila Lhoty lze otáčet kolem jeho osy podle pohybu slunce a také schovat až dva metry pod zem. V zimě tak odolává mrazům. Do základů domu je rovněž zapuštěn bazén, do kterého se napouští voda ohřívaná střešními solárními panely. Majitel domu na něm pracoval s pomocí přátel asi 20 let.

Bohumil Lhota (vlevo)
Zdroj: ČT24/E.on

Lhota získal jako výhru za absolutní prvenství v Energy Globe Award ČR ekologicky šetrný automobil Škoda Citigo na stlačený zemní plyn. Oficiálně si ocenění převzal 4. října. Kromě nejvyšší ceny se Lhotův dům umístil na první příčce ještě v samostatné kategorii Kutil.

Do soutěže se mohl přihlásit kdokoli, komu se podařilo uskutečnit projekt, který šetří energii a přírodu, využívá obnovitelné zdroje a přispívá k ochraně životního prostředí. Kategorií je sedm, kromě Kutila ještě Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež a Obec. Letos se soutěže zúčastnilo 165 projektů.