Ekonomika poroste rychleji, než se předpokládalo

Praha - Ministerstvo financí zlepšilo pro letošní rok odhad růstu české ekonomiky na 2,2 procenta z dřívějších dvou procent. V roce 2012 by měla ekonomika stoupnout o 2,7 procenta. Vyplývá to ze dnes zveřejněné nové makroekonomické predikce ministerstva financí. Úřad rovněž zlepšil odhad růstu hrubého domácího produktu za loňský rok na 2,5 procenta. Inflaci ministerstvo očekává letos ve srovnání s předchozími odhady vyšší. Česká národní banka ve své listopadové prognóze odhaduje letos růst HDP na 1,2 procenta, v roce 2012 by měla ekonomika růst o 2,5 procenta. Novou prognózu zveřejní ČNB ve čtvrtek. Beze změny ve srovnání s předchozími odhady by měla být letos míra nezaměstnanosti.

„Odhad růstu české ekonomiky pro rok 2011 je v souladu s předpovědí Mezinárodního měnového fondu, zatímco predikce Evropské komise, respektive Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj přinášejí vyšší čísla,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Evropská komise letos odhaduje růst české ekonomiky na 2,3 procenta a OECD na 2,8 procenta.

Ministerstvem odhadované zpomalení letošního ekonomického růstu zapříčiní podle prognózy úsporná politika vlády a konec solárního boomu. „Zhruba v polovině roku by ekonomický výkon měl dosáhnout úrovně vrcholu před vypuknutím recese,“ uvedlo MF. V roce 2013, kdy by měl podle plánů klesnout deficit veřejných financí na 2,9 procenta HDP, by ekonomika měla růst o 3,2 procenta a následně v roce 2014 stoupnout o 3,8 procenta.

Průměrná míra inflace by měla letos činit 2,3 procenta proti původně předpovídaným 2,2 procenta. V roce 2012 by měla inflace stoupnout na 2,4 procenta. „Vedle cen elektřiny a nájemného by mělo k růstu cen v roce 2011 nejvíce přispět zvýšení cen vodného a stočného, plynu a tepla. Nejistota panuje u cen v oddíle zdraví, kde může dojít ke zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici a ke změnám doplatků za léky,“ uvedlo ministerstvo financí.

Ministerstvo financí očekává letos nezaměstnanost 7,2 procenta a v roce 2012 pak její pokles na 6,8 procenta. „Míra nezaměstnanosti v roce 2010 zřejmě dosáhla vrcholu, v tomto a příštím roce by měla mírně klesat,“ uvedli analytici ministerstva financí. Naopak pesimističtější je ministerstvo financí ohledně spotřeby domácností. Zatímco v minulé prognóze očekávalo ministerstvo pro letošek zvýšení spotřeby o 1,5 procenta, nyní počítá s růstem o jedno procento.

Vydáno pod