Podle ekonomů může výhra levice zbrzdit reformy

Praha - Výsledek krajských a senátních voleb, ve kterých dominantně zvítězila levice, může znamenat zpomalení vládních ekonomických reforem. Myslí si to oslovení ekonomičtí analytici. Ti zároveň předpokládají i možné problémy vlády při kontrole veřejných rozpočtů. Na finanční trhy ovšem výsledky bezprostřední vliv mít nebudou.

Pavel SOBÍŠEK: V krátkodobém horizontu se podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Sobíška výsledek voleb v ekonomice nijak neprojeví. V delším výhledu bude záležet na vnitřním vývoji uvnitř nejsilnější vládní strany ODS, zda její předseda premiér Petr Nečas i po volebním neúspěchu uhájí vedoucí postavení a jak se dohodne s rebelujícími poslanci. To může znamenat změny v ekonomických reformách, které ale budou mít zřejmě jen dílčí charakter.

„Reformy, které jsou rozjeté a s nimiž stojí a padá státní rozpočet na rok 2013, velkých změn doznat nemohou. Buď totiž budou reformy a státní rozpočet, nebo ani jedno,“ uvedl Sobíšek.

  • Průběžné výsledky zdroj: ČT24
  • Pavel Sobíšek autor: ČT24, zdroj: ČT24

David MAREK: Pravděpodobná levicová orientace většiny krajů a její nekonstruktivní vztah s pravicovou vládou může podle hlavního ekonoma a vedoucího analýz Patria Finance Marka znamenat problém pro udržení kontroly nad veřejnými financemi. Levice v Senátu se pak zřejmě projeví v odmítání reformních zákonů přijatých Poslaneckou sněmovnou.

„Pro případné externí pozorovatele to může být indikátorem pro výsledek parlamentních voleb za dva roky. Příklon k levici může předznamenat zpomalení fiskální konsolidace, což je negativní signál,“ dodal Marek.  

Markéta ŠICHTAŘOVÁ: Kdyby volby dopadly podobně před pěti lety, znamenalo by to podle ředitelky Next Finance Šichtařové propad finančních trhů a zejména kurzu koruny. „V současnosti si nemyslím, že by trhy na výsledek jakkoliv reagovaly. Jsou totiž zcela netečné k domácímu dění a vyvíjí se podle pohybů v eurozóně,“ uvedla. 

Vítězem krajských voleb se podle předběžných výsledků stala ČSSD před KSČM (v Ústeckém a Karlovarském kraji) a ODS na Plzeňsku. Sever opanovali Starostové pro Liberecký kraj. Stejné pořadí ČSSD – KSČM ukazuje i první kolo senátních voleb.