Němci si za zelenou elektřinu připlatí až 11 procent

Berlín – Německé domácnosti budou na „čistou“ elektrickou energii od příštího roku připlácet o 47 procent více. Přirážka za kilowatthodinu elektřiny ze slunce, větru a biomasy dosáhne podle čtyř německých provozovatelů přenosových sítí rekordních 5,3 centu. Experti odhadují, že by to mělo cenu elektřiny v Německu příští rok zvýšit až o 11 procent, nejvíce za posledních deset let.

Politici a zástupci spotřebitelů považují tak razantní nárůst ceny proudu pro domácnosti za neúnosný. Asi rok před parlamentními volbami to zvyšuje tlak na vládu Angely Merkelové, která po politickém rozhodnutí uzavřít jaderné elektrárny nemá jinou možnost než prudce zvyšovat podíl energie z drahých obnovitelných zdrojů. Ministr životního prostředí Peter Altmaier nicméně už slíbil podporu obnovitelných zdrojů výrazně reformovat.

Ekologická přirážka jde do kapes zejména producentům solárních panelů a větrných generátorů. Jejich produkce je tak drahá, že se nemůže prodávat na konkurenčním trhu, a stát se zavázal výrobcům zajišťovat vysoké výkupní ceny po dobu dlouhých dvaceti let. Ty ale neplatí vláda z rozpočtu, nýbrž odběratelé – a z nich největší část nákladů táhnou právě domácnosti. Řada firem je totiž od přirážky osvobozena, aby se nesnižovala konkurenceschopnost německého průmyslu.

Omezení jádra znamená jeho větší import

„Německo se do jisté míry bude muset spoléhat na import jaderné elektřiny z Francie a Česka,“ říká Jiří Gavor, analytik poradenské společnosti ENA.

Komentář Jiřího Gavora (zdroj: ČT24)

Čtyřčlenná rodina si ročně připlatí 250 eur

Běžná německá domácnost příští rok zaplatí za elektřinu kvůli růstu přirážky zhruba o sto eur více než letos a celkově na přirážce zaplatí čtyřčlenná rodina zhruba 250 eur (6 230 korun). Úhrnné náklady přirážky dosáhnou v příštím roce 20,4 miliardy eur (přes půl bilionu korun).

Vláda proti růstu cen bojuje omezením možné produkce jednotlivých obnovitelných zdrojů a pro solární elektrárny už stanovila limit 52 tisíc megawattů, tedy zhruba dvojnásobek současného stavu. Tentýž postup chce ministr Altmaier uplatnit i u elektřiny z větru a biomasy.

Kabinet Angely Merkelové ale upozorňuje, že cena elektřiny bude v příštích letech i tak stále výrazně růst. Menší koaliční strana FDP vyzvala vládu k mnohem výraznějšímu omezování pobídek pro připojování dalších drahých zdrojů k sítím a mnohem radikálnější zásah do zákona o podpoře obnovitelných zdrojů.