Soros: Krize eurozóny by mohla zničit Evropskou unii

New York - Dluhová krize v eurozóně by mohla zničit Evropskou unii, prohlásil uznávaný americký investor George Soros. Podle něj leží osud eura v rukou Německa, které musí přijmout svou zodpovědnost a jednotnou evropskou měnu zachránit.

„Existuje skutečné nebezpečí, že euro zničí Evropskou unii,“ prohlásil investor. Německo by nyní nemělo hledět pouze na své zájmy, ale také na potřeby zemí potýkajících se s dluhovými problém, dodal Soros.

V případě, že by Německo nechtělo usilovat o záchranu jednotné evropské měny, bylo by podle Sorose řešením krize jeho vystoupení z eurozóny, které by vedlo k oslabení kurzu eura.

Španělsko
Zdroj: David Ramos/ISIFA/Getty Images

Pozornost finančních trhů se nyní soustředí na to, zda Španělsko požádá o pomoc se splácením svých dluhů. Takováto žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB) a zmírnila by obavy z negativních dopadů dluhové krize v eurozóně na ekonomiku.

Jak vysoko se vyšplhají výnosy ze španělských dluhopisů?

Největší obavy mají ale analytici z počátku příštího roku, kdy by se mohly zvednout výnosy z dluhopisů na neúnosnou míru. „Jedním z hlavních důvodů je to, že by španělské výnosy mohly vystoupat tak vysoko, že by si Španělsko nemohlo půjčovat nové peníze a splácet své staré úvěry,“ vysvětlil analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

„Zvažujeme možnost požádat o druhou finanční pomoc, abychom pokryli nadměrné náklady na financování dluhu. Španělská vláda zatím neříká, že to udělá,“ prohlásil španělský velvyslanec Pascual Navarro.

S&P zhoršila rating několika španělských bank

Ratingová agentura Standard & Poor's dnes navíc zhoršila úvěrové hodnocení některých španělských bank, včetně finančních gigantů Santander a BBVA. Rating společnosti Santander, která je největší bankou v eurozóně, klesl o dva stupně na úroveň BBB. Jeho výhled je přitom negativní.

Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers 

„Jeden z hlavních impulzů je ten, že banky mají kapitál, aby pokryly své ztráty. V minulosti by na to kapitál neměly a hrozilo by jim, že by mohly eventuelně zbankrotovat.“

Španělsko je čtvrtá největší ekonomika v eurozóně. Když by skutečně požádala o finanční pomoc, zatížila by záchranné mechanismy eurozóny mnohem víc než například Řecko nebo Portugalsko.

Vydáno pod