ČT: Kuba chce znát každého prodejce alkoholu

Praha – Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba v ČT potvrdil, že navrhne změnu v udělování koncesí tak, aby se prodej alkoholu stal vázanou koncesí. Vláda totiž hledá způsob, jak do budoucna zabránit proniknutí toxického alkoholu do oběhu. Svůj plán pro boj s černým trhem představí i ministerstvo financí, zdravotnictví, spravedlnosti a vnitra.

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu

„Prodej alkoholu by byl vázanou licencí živnosti. To znamená, že živnostenský úřad by musel udělit licenci každému, kdo by alkohol chtěl prodávat. V této chvíli zvažujeme i variantu, jestli by tato koncese byla vázaná na nějaký kamenný obchod, kde by tento prodej probíhal, a jak dále řešit prodej alkoholu například ve stáncích, což je zase součást zákona o spotřebních daních.“

„Naším záměrem je zavedení licencí formou rozšíření stávajícího předmětu podnikání, který se týká výroby lihu, o prodej lihovin. To je asi to hlavní opatření,“ vysvětlil dnes ve Studiu ČT24 ředitel sekce podnikání ministerstva průmyslu Vladimír Bártl. Konkrétní detaily budou podle něj dnes diskutovány na vládě. 

Takové opatření v rámci živnostenského zákona se týká hlavně vstupu do podnikání, doplnil Bártl. Problematika následného prodeje a podnikání je pak řešena v jiných zákonech, ať už o spotřební dani, zákonech ministerstva zdravotnictví atd. 

Kdo chce alkohol prodávat, měl by mít svoji provozovnu

Zájemce o prodej alkoholu by také musel mít například svoji provozovnu. Smyslem je, aby byl evidován. „To znamená, že budeme mít na živnostenském úřadu informaci, že tento podnikatel chce prodávat alkoholické nápoje,“ upřesnil Bártl a dodal, že dneska nemají  přehled o tom, kdo a kde s alkoholem podniká. 

Alkohol
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN

„U licencí je ze strany provozovatelů nebo prodejců a výrobců jednoznačně shoda a myslím si, že i vláda i její zástupci na to slyší,“ míní prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Podobné licence na prodej alkoholu, o kterých se v Česku zatím jen uvažuje, fungují třeba ve Velké Británii a jinde jsou podmínky ještě přísnější. Například ve Skandinávii se lihoviny dají koupit pouze v síti specializovaných prodejen. 

Nejpřísnější variantou je to, že koncesi získá jen ten, kdo bude prodávat alkohol ve svém kamenném obchodě. Tady však naráží stánkový prodej, ale i prodej alkoholu na různých kulturních akcích, jako jsou vánoční trhy apod. Toto by však mělo být umožněno, jak minulý týden prohlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger. Ve stánku by lidé mohli alkoholické nápoje dostat jen při mimořádných akcích, jako jsou třeba výroční trhy. Musela by to povolit obec. Navíc už nyní ten, kdo prodává alkohol ve svém stánku, se musí hlásit celní správě. 

Speciální kolky pro pálenky?

Unie dovozců a výrobců lihovin navrhla zavedení stálého dozoru celníků ve výrobě lihu a také speciální kolky pro láhve z pěstitelských pálenic. „Je to samozřejmě věc, která je možná, ale uvědomme si, jestli je účast pracovníků dozoru za státní peníze přímo u výroby efektivní způsob,“ řekl k prvnímu návrhu unie Bártl. „Co se týká kolků, tak ministerstvo financí bude navrhovat další opatření, která povedou k jejich zkvalitnění,“ dodal. 

Degustace pálenky
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Ministerstvo financí navrhne v zákoně o spotřebních daních kriminalizaci přípravy daňově trestných činů. Ministerstvo vnitra dá do novely trestního zákona postihy za padělání kontrolní pásky a dokumentů o původu alkoholu. Při porušování pravidel prodeje by hrozilo odebrání živnosti. Hasičům by se zas mohly rozšířit pravomoci, aby mohli zasahovat i v dalších mimořádných situacích.  

V Česku by tak už brzy nemusel být tvrdý alkohol k dostání ve stáncích a v automatech. Přísnější by mohly být postihy za nalévání alkoholu mladistvým. Sankce by mohly hrozit i za padělání kolků a „rodných listů“ k alkoholu, jak dříve uvedl Heger.