Porcelánka Haas & Czjzek přerušila výrobu

Horní Slavkov - Porcelánka Haas & Czjzek v Horním Slavkově na Sokolovsku, která patří k nejstarším v Čechách, přerušila výrobu. V současnosti nemá zakázky a dostala se loni do ztráty kolem deseti milionů. Všech 110 lidí z továrny má dostat v pondělí výpověď. O uzavření závodu rozhodl jeho jediný majitel, ruský podnikatel Ruslan Sajfulin. Informaci uvedla Mladá fronta Dnes.

Ruský vlastník byl i největším zákazníkem porcelánky, odebíral až 40 procent roční produkce. Loni v únoru však ruská vláda zvýšila clo na dovoz porcelánu z Česka. „Clo bylo 4,5krát vyšší než na výrobky z Číny. Ruský trh se zhroutil, odebíral čím dál méně. Navrhli jsme variantu výroby jen s 50 zaměstnanci, ale tu majitel nepřijal. Oznámil, že ve ztrátovém projektu nebude pokračovat,“ řekl MfD ředitel firmy Zdeněk Uhlíř.

Uhlíř ve funkci končí, rezignoval také jednatel Michal Hloucha. Úřad práce v Sokolově nyní očekává nápor lidí, kteří se přijdou zaevidovat. Nabídnout jim toho může málo. Standardní poradenství a rekvalifikace. Volná místa téměř žádná nejsou. Nezaměstnanost na Sokolovsku dosahuje 14 procent, přímo v Horním Slavkově 11 procent. Jestliže se do evidence přihlásí všichni propuštění, číslo se o dost zvýší.

Historie slavkovské porcelánky sahá do roku 1792. O její velký rozkvět se zasloužil v letech 1803 až 1843 místní rodák, důlní fyzik a také lékař Georg Lippert. Od roku 1867 se vedení ujali Georg Haas a Johann Czjzek. Ve světě se tehdy poprvé objevila značka Haas & Czjzek, která se pak stala v oboru pojmem. V roce 1992 - při 200. výročí založení - byla porcelánka prohlášena za kulturní památku.