Americký (zlý) sen - místo obýváku zadní část dodávky

New York - Střední třída ve Spojených státech chudne. Průměrná rodina z ní vydělává asi tolik co před třiceti lety. Ovšem jejich náklady jsou vyšší. Stále více lidí také musí kvůli nízkým příjmům řešit bytovou situaci. Někteří nemají ani na nájem, a tak přespávají například v autě.

Americký sen rodiny Torrevillasovy má trhliny. Manžel pracuje jako řidič autobusu a jeho žena je nezaměstnaná. Nemůžou si dovolit ani vlastní pronájem, a proto žijí ve své dodávce. Na toaletu chodí do kavárny a sprchují se v městské tělocvičně. 

Torrevillasovi čekají na dotovaný byt, ovšem tento proces trvá roky. Podobně je na tom jen v kalifornské Santa Barbaře 120 dalších rodin. Všechny dostaly povolení, aby mohly v noci spát v autě. 

Americký (zlý) sen (zdroj: ČT24)

Nezaměstnaných Američanů je stále dost

Podobné je to i po celé zemi. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se v polovině října dostal na čtyřměsíční maximum, což jen za týden představuje 388 tisíc osob. A to přesto, že míra nezaměstnanosti podle zářijových čísel klesla poprvé za čtyři roky těsně pod osm procent. 

Právě podpora střední třídy a řešení nezaměstnanosti jsou hlavními tématy kandidátů na prezidenta. Výkon trhu práce je politicky nejcitlivějším ukazatelem stavu ekonomiky. Žádný americký poválečný prezident zatím nebyl zvolen znovu s mírou nezaměstnanosti nad 7,4 procenta.