Sazka v hledáčku protikorupční policie – kvůli převodům dluhů

Praha - Pád Sazky se vrací do centra pozornosti - tentokrát ho zkoumá protikorupční policie. Důvodem jsou šest let staré účetní machinace, které ke krachu firmy napomohly. A podezřelým tentokrát není dlouholetý šéf Sazky Aleš Hušák, ale lidé kolem něj. Sazka se do insolvence dostala počátkem roku 2011, následoval bankrot někdejší české loterijní jedničky.

Podle některých indicií mohlo krachu Sazky napomoci i nestandardní převádění dluhů a vylepšování účetnictví. To teď prošetří policie. „My jsme koncem minulého týdne přijali toto trestní oznámení a v současné době se s ním seznamujeme,“ potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Když Sazka stavěla vysočanskou arénu, potřebovala si půjčit 6 miliard korun. Jenže jen pouhé zařízení této půjčky ji vyšlo na miliardu a půl. A tyto náklady bylo potřeba někde schovat. Část proto převedla na sdružení Zelený ostrov. Operaci schválili předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek a tehdejší šéfové Sokola a ČSTV - Jaroslav Bernard a Vladimír Srb. Právě na ně teď ze sdružení Zelený ostrov míří trestní oznámení. Žaloba není možná - propadly promlčecí lhůty.

Podezřelí v kauze převodu dluhů Sazky
Zdroj: ČT24

„Tímto způsobem se z účetnictví Sazky dostalo mimo 900 milionů a následně byl za ten rok vykázán enormní zisk. Všichni si rozdali odměny, bankám se ukázalo, jak ta Sazka byla dobrá,“ popsal Zdeněk Ertl z občanského sdružení Zelený ostrov.

Podezřelí se brání, že převod nákladů spojených s půjčkou na sdružení doporučili odborníci, protože právě sdružení měla celá hala patřit. „Jsem si vědom toho, že jsem nic nespáchal, ničím jsem se podle mého soudu neprovinil,“ zdůraznil předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Zuzana Kratenová, advokátka Vilimková, Dudak & Partners

„Podle mého názoru by toto jednání mohlo být posuzováno jako zneužití informace v obchodním styku.“

Tímto trestním oznámením ale celá kauza Sazka rozhodně neskončí. Už v dubnu sliboval nový šéf ČSTV Miroslav Jansta, že na Aleše Hušáka podá žalobu a bude žádat miliardu a půl. Termín podání žaloby teď Jansta odhaduje na listopad.

Sazka se dostala do finančních problémů právě kvůli vysokým splátkám na výstavbu vysočanské O2 areny, která jí však nepatří. Vlastníkem arény je společnost Bestsport, jejímž majoritním akcionářem je právě Zelený ostrov.

O2 arena patří k nejmodernějším stánkům pro sport, kulturu, koncerty, kongresy, výstavy a veletrhy v Evropě. Na tribuny se vejde až 18 tisíc návštěvníků při koncertu, 17 tisíc fanoušků při hokejovém utkání nebo 11 tisíc diváků při lehkoatletickém mítinku. S téměř třemi tisícovkami míst v barech, kavárnách a restauracích je O2 arena také největším gastronomickým zařízením v ČR.