Odejít do předdůchodu? Za vlastní a nevratně

Praha - Vládní návrh na zavední předdůchodů a pravidla jejich čerpání prošel Senátem, v případě, že novelu podepíše prezident, budou moci o předdůchod lidé žádat již od ledna. Odejít do něj mohou nejdříve pět let před řádným důchodem. Musí však splnit podmínku, že budou mít ve třetím pilíři našetřeno dostatek peněz. Právě z těch se totiž budou předdůchody vyplácet. Na rozdíl od stávající možnosti odchodu do předčasného důchodu neklesne starobní penze.

Předdůchod? Buď - anebo

Jedním z úskalí předdůchodu je fakt, že rozhodnutí odejít do něj bude nevratné. Dávky se budou sice vyplácet pravidelně každý měsíc a budou pocházet z podstatné části z naspořených peněz střadatele, přesto nebude možné výplatu předdůchodu přerušit ani pozastavit. To jinými slovy znamená, že i když by človek, který si o předdůchod řekl z důvodu ztráty zaměstnání, nakonec přeci jen práci našel, předdůchod již bude třeba dočerpat.

Lidé by proto měli odchod do předdůchodu pečlivě zvážit. „Předpokládám, že ten malý počet lidí, kteří si to zvolí, budou mít dostatečně vážné důvody, aby na toto omezení přistoupili,“ podotkl ekonom CERGE-EI Daniel Münich.

Na předdůchod si bude muset každý předem naspořit

Předdůchod může podla Kalouska řešit tíživou situaci lidí za předpokladu, že si našetřili dostatek peněz ve třetím pilíři, doplňkovém spoření. Minimální výše předdůchodu totiž bude 30 procent průměrné měsíční mzdy, což nyní odpovídá zhruba 8 tisícům korun. Na takový důchod vyplácený například po nejkratší možnou dobu, tedy tří let, budou lidé potřebovat včetně příspěvku od zaměstnavatele, státní podpory a výnosů necelých 300 tisíc korun.

Ekonomové zavedení předdůchodů vítají

„Předdůchody nejsou revolucí, jsou ale dobrým nápadem, který zvýší lidem v předdůchodovém věku finanční flexibilitu a omezí jejich závislost na příjmech od státu,“ míní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Žádnou zásadnější slabinu v tom nevidím. Lze jen doufat, že systém časem nezačne expandovat za hranice původního účelu v důsledku politického populismu, lobbismu či poslanecké kreativity,“ podtokl Münich.

Systém předdůchody bude zaměstnavatele motivovat k tomu, aby přispívali svým zaměstnancům. Příspěvek zaměstnavatele bude podle návrhu zákona osvobozen od daně z příjmu do výše 30 tisíc korun ročně, nynější hranice je 24 tisíc korun. Žadatelé budou moct využít i jiné úspory.

Chcete předdůchod? Penzijní připojištění musíte převést na nové penzijní spoření

Celou potřebnou sumu budou muset mít lidé na účtu penzijního spoření, které nově vznikne od ledna, již ve chvíli, kdy o předdůchod zažádají. Na nové účty penzijního spoření u účastnických fondů si lidé budou moci převést v rámci důchodové reformy úspory z dosavadního penzijního připojištění. Díky tomu bude možné žádat o předdůchody už od ledna. Potřebnou sumu si budou moci lidé na důchodové spoření převést také jednorázově.

O předdůchod bude možné zažádat nejdříve pět let před nárokem na řádný starobní důchod. Vztahovat se může i na lidi v těžkých povoláních, čerpat ho ovšem může při splnění stanovených podmínek kdokoliv bez ohledu na svou profesi. Potřebnou sumu má však nyní podle ministerstva práce a sociálních věcí naspořenou v penzijních fondech jen zhruba 40 tisíc až 50 tisíc lidí.

Starobní penze po předdůchodu neklesne

Stát předdůchody podpoří tím, že lidem nezkrátí částku vyplácenou později ve starobním důchodu. V porovnání s předčasným důchodem tedy bude následná starobní penze lidí, kteří využijí možnost předdůchodu, podle propočtů ministerstva práce a sociálních věcí vyšší zhruba o 2,5 až 3 tisíce korun. Za předdůchodce rovněž bude stát odvádět zdravotní pojištění. Vznik institutu předdůchodů zároveň nijak neomezí možnost odejít také do předčasného důchodu tak, jak na to bylo lidé zvyklí doposud.