Akcie Kit Digital se rozloučily s hlavním pražským trhem

Praha – Pražská burza a její hlavní trh se dnes rozloučily s akciemi technologické společnosti Kit Digital. Firma se totiž v červenci rozhodla tento trh opustit. Z Prahy ale definitivně neodchází a v pondělí se zařadí na nový trh Pražské burzy s názvem Start. Poslední den svého obchodování v rámci indexu PX ukončily akcie firmy na 48 korunách.

Akcie firmy Kit Digital se přitom začaly obchodovat 25. ledna 2010 za více než 200 korun. Firma si od vstupu do Prahy slibovala zviditelnění v očích evropských investorů. 

Martin Urban, hlavní makléř brokerjetu České spořitelny

„Jedná se o emisi, na kterou investoři u nás nejsou zvyklí, a bude možná zajímavé se dívat na to, jestli najdou zalíbení i v těchto akciích nebo naopak u nich zůstanou populární emise, které jsou likvidní, jsou velké, a které dobře znají.“ 

V prvním roce obchodování byla hodnota akcií nestabilní a titul se potýkal i s malým zájmem obchodníků. „Akcie dosáhly svého maxima v lednu 2011 na úrovni 317 korun. Hospodaření společnosti se víceméně neslo v duchu rychlého růstu na úrovni tržeb a velkého množství akvizic, které firma financovala vydáváním nových akcií,“ vysvětlil analytik J&T Banky Milan Lávička. 

Kit Digital skončil na hlavním trhu Pražské burzy (zdroj: ČT24)

Management přecenil výhled

Ke zlomu došlo ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku, kdy byl Kit Digital poprvé v zisku a zveřejnil pozitivní výhled na hospodaření v letošním roce. „Následně se, dá se říct, vše zhroutilo. Ukázalo se, že výhled managementu byl příliš optimistický a víceméně akcie nastartovaly prudký propad,“ dodal Lávička. 

V současnosti se akcie Kit Digital prodávají za něco málo přes 45 korun. Jejich stažení z hlavního trhu SPAD souvisí i s restrukturalizací firmy. Nový management totiž přesunul sídlo společnosti z Prahy do New Yorku.