Americká vláda mohla krizi předejít, místo toho ji zhoršila

Washington - Podle vyšetřování zvláštní komise Kongresu nebyla americká vláda připravená na finanční krizi a nedůslednou reakcí na ni jen zvýšila nejistotu a paniku na trzích. Krizi šlo podle komise předejít. Ovšem ve Spojených státech selhal dozor nad trhem, i když měl nástroje k tomu, aby finanční krizi zabránil. Po několikaměsíčním vyšetřování podle komise byly dalšími faktory, které k ní přispěly, chyby manažerů a bezhlavé riskování na Wall Streetu.

„Krize byla výsledkem lidské činnosti i nečinnosti. Nemohla za ni matka příroda či selhání počítačových modelů. Kapitáni finančního světa a veřejní hlídači finančního systému ignorovali varování a neptali se na rostoucí rizika v systému, který je nezbytný pro prosperitu Američanů, ani se je nesnažili pochopit či řídit. Šlo o velké selhání, ne o klopýtnutí,“ uvádí zpráva.


Vyšetřovatelé zdůrazňují, že na krizi mají svůj podíl hned dvě americké vlády, americká centrální banka a další regulační úřady. Společně dopustily vznik katastrofální směsi: poskytování podřadných hypoték, nadměrného seskupování a prodávání půjček investorům a riskantních sázek na cenné papíry založené na těchto půjčkách. Komise zároveň obviňuje několik finančních institucí z chamtivosti, pošetilosti či směsi obou těchto vlastností.

Kritika míří na všechny strany: Greenspana a Bernankeho, Bushe i Clintona

Kritika závěrečné zprávy se snáší mimo jiné i na někdejšího šéfa americké centrální banky Alana Greenspana i jeho současného nástupce Bena Bernankeho. Zatímco první dopustil v čele Fedu zamoření trhu toxickými hypotékami, druhý krizi nepředpovídal, byť pak hrál klíčovou roli v reakci na ni.

Komise uvádí, že selhala i vláda předchozího republikánského prezidenta George Bushe, když na propukající krizi reagovala rozporně. Zachránila sice na jaře 2008 banku Bear Stearns, pak ale nechala v září téhož roku zkolabovat finanční ústav Lehman Brothers. Jeho pád se považuje za okamžik, kdy krize vypukla naplno. Bushova vláda tak podle komise přispěla k nejistotě a panice na trzích.

Svůj podíl viny ale nesou i demokraté, vyplývá ze zprávy. Může za to především rozhodnutí administrativy někdejšího prezidenta Billa Clintona vyloučit z regulace deriváty „obchodované přes přepážku“, tedy přímou dohodou dvou stran mimo burzu. Podle komise šlo o „klíčový bod obratu na cestě k finanční krizi“.

Výsledky vyšetřování podpořili jen demokratičtí členové komise

Výsledky svých šetření zveřejnila desetičlenná komise, která vznikla v roce 2009, v téměř šestisetstránkové knize. Základem publikace jsou její slyšení, na kterých vystoupilo více než 700 svědků. Závěry komise ale znehodnocují rozpory mezi jejími členy. Podpořilo je jenom šest členů, které nominovala demokratická strana. Naopak nesouhlasí s nimi čtyři republikánští členové.

Start finanční krize znamenal kolaps na americkém trhu s bydlením. Ten díky provázanosti finančních trhů rychle přerostl hranice Spojených států a byl příčinou krachu či vážných problémů mnoha bank a paniky. Krize stáhla americkou i další ekonomiky do recese. V USA způsobila nejhlubší hospodářskou krizi od 30. let minulého století a její důsledky jsou dodnes celosvětové.

  • Wall Street autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1006/100527.jpg
  • Americké nemovitosti zdroj: foreclosurewarehouse.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2050/204973.jpg
Vydáno pod