Microsoft oficiálně představil Windows 8 pro mobily

Praha - Microsoft oficiálně představil verzi operačního programu Windows 8 pro mobilní telefony. A má s ním velké plány - po počítačích a tabletech chce výrazněji bodovat i u uživatelů mobilů, kde se Microsoft zatím neprosadil a kde mu patří jen jednotky procent trhu.

Mobilní trh zatím ovládají systémy Android od Googlu a iOS od Applu. S Windows 8 by Microsoft rád nepoměr zvrátil. „Zatím Microsoft s předchozími verzemi, tedy Windows 7 pro mobilní telefony, vlastně moc neuspěl. Na druhou stranu, bylo to dáno i tím, že produkty, které byly uváděny, nebyly tolik atraktivní a hardwarově za konkurencí zaostávaly. Dnes už to neplatí, Windows 8 telefony jsou srovnatelné s jakoukoli konkurencí,“ hodnotí Luděk Vokáč z Mobil.cz.

Pokud Windows 8 uspěje, pomůže hlavně finské Nokii, která má při zavádění systému prioritu a v současnosti prudce ztrácí pozice na trhu. Mobily s Windows 8 ale nabídnou i další výrobci jako Samsung, HTC nebo Huawei.

Windows 8 pro počítače a tablety představil Microsoft minulý týden, zároveň firma ukázala i svůj první tablet Surface, který míří hlavně proti iPadu od Applu.