Tomšík: Je jisté, že bankovní unie omezí centrální banky

Praha - Cílem jednotného bankovního dohledu v EU je podle prezidenta Václava Klause i viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka omezit pravomoci centrálních bank. Zároveň jsou návrhy podle Klause snahou změnit současné uspořádání unie. „Bankovní unie je nesmysl. Jediným cílem je změna status quo ve všech oblastech,“ uvedl dnes Klaus na začátku semináře Centra pro ekonomiku a politiku.

Tomšík zná dopady zavedení bankovní unie

„Jsem si tím naprosto jistý, že cílem bankovní unie je omezit pravomoci národních centrálních bank.“

Podle viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka uvedené návrhy mohou narušit finanční stabilitu a zdraví tuzemských bank. Návrhy EU podle něj paradoxně mohou navíc dluhovou nákazu v EU rozšířit. „Když vytvoříte bankovní unii, tak tu nákazu paradoxně ještě rozšíříte. Když dáte nemocného do jedné třídy se zdravými, tak ten nemocný zaručeně ostatní nakazí,“ uvedl dále viceguvernér.

Bankovní unie je podle Klause pouze nový kanál pro finanční transfery v rámci EU. „Navíc by šlo o transfery bez jasného politického rozhodnutí a mimo veřejný dohled,“ uvedl prezident.

Bankovní unie = fiskální unie

Zapojením národních fondů pojištění vkladů do celoevropského systému podle Tomšíka není bankovní unie ničím jiným než snahou o vytvoření fiskální unie. „Je to nejzávažnější, co může tuzemský bankovní sektor od vstupu do EU potkat,“ upozornil viceguvernér.

Česko musí podle Tomšíka zůstat součástí diskuse a především ČNB musí zůstat právo odmítnout přeměnu dceřiné společnosti zahraniční banky na pobočku zahraniční banky. Tím totiž centrální banky zabrání případnému odlivu peněz z tuzemských bank. Pobočka zahraniční banky spadá pod dohled centrální banky v zemi, kde má banka sídlo, tedy nepodléhá dozoru ČNB.

Klíčové je tak podle Tomšíka zabránit stahování likvidity a kapitálu z ČR, zachovat pravomoci národního orgánu i rozhodování o tom, zda se do nějakých fondů vytvořených EU vůbec Česko zapojí.