Zisk České spořitelny stoupl o čtvrtinu

Praha - Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, za tři čtvrtletí meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o více než 23 procent na 11,79 miliardy korun. Oproti tomu rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která spořitelnu ovládá, vytvořila za první tři čtvrtletí roku čistý zisk 597,3 milionu eur (zhruba 14 miliard korun).

Pavel Kysilka, generální ředitel České spořitelny 

„Výborný výsledek České spořitelny dobře odráží situaci v české ekonomice. Firemní sektor jako celek je zdravý a velmi konkurenceschopný… Na druhé straně je stále cítit dočasný útlum spotřebitelské poptávky domácností. Ta je daná psychologickými faktory, jejich skutečná finanční a ekonomická situace je daleko lepší, než by odpovídalo jejich současné náladě.“

Celkový objem klientských úvěrů stoupl o 3,5 procenta na 488,2 miliardy díky růstu hypotečních úvěrů a úvěrů podnikatelům a firmám. Objem klientských vkladů meziročně mírně klesl o 0,7 procenta na 696,36 miliardy. Vklady občanů se zvýšily o 1,7 procenta na 536 miliardy. Celková bilanční suma České spořitelny tak ke konci září klesla meziročně o 1,8 procenta na 915 miliard korun. 

Čistý úrokový výnos se spořitelně v meziročním srovnání snížil o 1,5 procenta na 23,1 miliardy korun. Čisté příjmy z poplatků a provizí bance rovněž meziročně klesly, a to o 4,8 procenta na 8,7 miliardy korun. Bance klesly příjmy z platebních operací i z investiční činnosti.

  • Česká spořitelna zdroj: ČT24
  • Erste zdroj: Erste

Vlastník České spořitelny, rakouská Erste Group, vykázala za tři čtvrtletí čistý zisk 597 milionů eur. Loni za stejné období bankovní skupiny vykázala ztrátu 973 milionů eur. Rozhodující byl pokračující dobrý vývoj na důležitých klíčových trzích v Rakousku, České republice a na Slovensku a určitá stabilizace v Rumunsku, komentoval dosažený výsledek předseda představenstva banky Andreas Treichl.