Panasonic v Žatci končí, o práci přijde na 590 lidí

Žatec (Lounsko) – Japonská společnost Panasonic končí s výrobou v průmyslové zóně Triangle u Žatce v Ústeckém kraji. Uvedly to dva zdroje z branže a nedlouho po nich to sama firma potvrdila. Konec výroby znamená, že o práci přijde 590 lidí, což je pro Ústecký kraj, který má už od devadesátých let minulého století nejvyšší míru nezaměstnanosti v Česku, špatná zpráva. Zástupci personálního oddělení Panasonicu jednají na úřadu práce v Lounech. Japonská firma vyrábí v Trianglu LCD panely.

Na propouštění upozornil člověk, který se představil jako jeden ze zaměstnanců. Vedení firmy jim to prý oznámilo dnes. Vedení úřadu práce o tom zatím nemá informace, stejně tak ani krajský úřad, jemuž průmyslová zóna patří. Zdroje ale tvrdí, že signály o odchodu Panasoniku měly už dřív. „Je to potvrzeno, všichni jdou pryč,“ uvedl jeden ze zdrojů. Firma v zóně vyráběla od roku 2007, nejprve pod hlavičkou firmy IPS Alpha.   

Firma informace o ukončení výroby v Žatci vzápětí potvrdila. „Společnost Panasonic Liquid Crystal Display Czech ukončuje svou činnost v průmyslové zóně Triangle,“ řekla Helena Suková z personálního oddělení firmy. Výroba podle ní skončí letos v prosinci, společně s dalším podobným provozem v Malajsii. K uzavření továren vedou Panasonic „strategické důvody“. Firma se prý chce místo televizorů více zaměřit na maloformátové panely. Žatecká továrna dodávala panely do továrny na televizory v Plzni, tam ale výroba podle Sukové zůstává, jen s jinými dodavateli.

Panasonic je stále zřejmě největším zaměstnavatelem v průmyslové zóně Triangle. Ta sice funguje už pět let, ale zatím zůstává daleko za očekáváním. Podle deset let starých zpráv měla průmyslová zóna stát 1,3 miliardy korun a nabídnout 13 000 pracovních míst. Náklady se ale už vyšplhaly přes 2,5 miliardy korun a další investice za 198 milionů Kč se chystají, zatímco počet zaměstnanců je mnohem menší. Kraj nyní očekává, že během několika let by tam mělo pracovat 2 700 lidí.

Panasonic má v Česku druhou největší továrnu na světě

Plzeňská továrna Panasonic AVC Networks Czech, s. r. o. (zkratka PAVCCZ) patří do rodiny společnosti Panasonic se sídlem v Osace. Po mateřské společnosti v Japonsku je plzeňský výrobce druhou největší továrnou na výrobu televizorů Panasonic na světě. Společnost PAVCCZ byla založena v roce 1996, kdy zahájila výrobu vakuových televizorů. V současné době pracuje v PAVCCZ 3 200 lidí. 98 procent veškeré produkce je určeno na vývoz především do Velké Británie, Německa a západní a střední Evropy.

Personální ředitel plzeňské továrny Panasonic Karel Pistulka řekl, že uzavření žatecké firmy nebude mít na plzeňskou výrobu žádný vliv. „Žatec je separátní s. r. o. a s námi, s plzeňskou pobočkou, nemá nic společného. Zavření Žatce je rozhodnutí jiné divize Panasonicu,“ řekl. Z žatecké firmy plzeňský Panasonic nějaké výrobky odebíral, ale jen v malém objemu, dodal.