Síť úřadů práce se zatím měnit nebude

Praha - Senát dnes zamítl předlohu koaličních poslanců, která zcela reorganizuje úřady práce. Podle senátorů obsahuje norma řadu chyb, směřuje k centralizaci a vzdálí služby lidem. Návrh zákona míří zpět do sněmovny, která může horní komoru přehlasovat. Místo 77 samostatných úřadů práce, které mají asi 250 pracovišť zaměřených na zaměstnanost a zhruba 400 poboček státní sociální podpory, by podle předlohy vznikl Úřad práce České republiky se sídlem v Praze. Měl by 14 krajských poboček a kontaktní pracoviště v 226 pověřených obcích. Výsledkem by byly úspory a jednotný systém řízení.

„Máme změnit to, co se v zásadě osvědčuje,“ podotkl místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Největšími kritiky byli ale sociální demokraté, jejich poslanci byli proti normě už ve sněmovně. „Pomoc lidem se neskutečně vzdaluje,“ podotkl na její adresu Karel Kapoun (ČSSD). Podle jeho stranického kolegy Zdeňka Škromacha by předloha znamenala rozpad celého systému politiky zaměstnanosti.

Kritičtí byli také vládní občanští demokraté. Sice souhlasili s tím, že myšlenka jednotného řízení úřadů práce je správná, poukazovali ale na řadu formálních chyb, které podle nich zákon obsahuje. Pozastavovali se i nad způsobem projednávání návrhu, kdy původní podalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Po čase jej ale stáhlo, stejný návrh podali koaliční poslanci kvůli tomu, aby byl schválen rychleji.

Zamítnutí předlohy doporučily všechny tři senátní výbory, které se jí zabývaly. Pro zamítnutí hlasovalo 41 senátorů, šest jich bylo proti a 12 se hlasování zdrželo.

Jednání Senátu
Zdroj: ČT24