Indičtí absolventi těžko hledají práci. Prý toho moc neumí

Dillí – Indie řeší problém s rostoucí nezaměstnaností mladých. Absolventi totiž na trhu práce zjišťují, že školský systém je na budoucí kariéru nepřipravil. Nedostatek schopných odborníků může podle ekonomů vážně ohrozit hospodářské ambice země, která se má v roce 2030 stát nejlidnatějším státem světa.

Indičtí absolventi mají problém (zdroj: ČT24)

Indie je druhou nejlidnatější zemí světa – má přes 1,2 miliardy obyvatel a ročně jich zhruba 17 milionů přibývá. Stejně rychle ale roste počet lidí, kteří nemají trvalou práci. A to hlavně mezi mladými, v jejichž věkové kategorii už míra nezaměstnanosti stoupá k 11 procentům.

Přitom právě mladí lidé měli být trumfem v ekonomickém úspěchu země. Na rozdíl od stárnoucích populací většiny vyspělých zemí (ale i největšího rivala – Číny) v indické společnosti bude i za 15 let víc než 65 procent obyvatel v produktivním věku. Jenže se ukazuje, že mladí lidé nenaplňují očekávaní zaměstnavatelů.

„Většina uchazečů nesplňuje naše požadavky – například na jazyky. V životopise napíšou anglické shrnutí, ale když se jich pak zeptáte na jednoduchou větu, tak nejsou schopni odpovědět,“ stěžuje si pracovní konzultantka IIJT Mehak Sharmaová.

Podle odborníků je na vině hlavně vzdělávací systém, který nevychází z požadavků trhu, ale ze zavedených tradic a nefunkčních osnov. „Tyhle děti chodily bez rozmyslu do školy, kterou jim určili rodiče nebo která byla po ruce, pak vystudovali, mají i tituly, ale nejsou jim k ničemu. Zjistí, že je nikdo nechce, v jejich oboru práce není a pro jiné nemají ani základy,“ vysvětluje ředitel marketingu IIJT Vishal Solanski.

Největší problém uplatnit se mají ženy

A referentka na indickém úřadu práce Shireen Jejeebhoyová pokračuje: „Ještě větší problémy máme s uplatněním žen. U nás se má za to, že dívka se má naučit vyšívat, malovat henou nebo dělat keramiku, ale tyhle obory zaměstnají velmi málo lidí. Trh naopak žádá inženýrky, úřednice, lékařky – a ty nemáme.“

Indie
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Podle personalistů jenom 15 procent absolventů, kteří vycházejí ze škol, splňuje to, co od nich zaměstnavatelé čekají. V prestižních oborech, jako je například bankovnictví, marketing nebo IT, tak Indie ve velké míře spoléhá na zahraniční pracovníky.