Nezapojujte se do druhého pilíře, vyzval Sobotka finanční instituce

Praha - ČSSD vyzvala finanční instituce, aby se nezapojovaly do plánovaného druhého pilíře důchodového systému, dokud volby do Poslanecké sněmovny nerozhodnou o tom, co si lidé přejí. V případě úspěchu ve volbách chce strana druhý pilíř zrušit. Důchodová reforma je podle ČSSD rozpočtově náročná a není důkladně připravená. Více se dozvíte ve speciálu věnovaném důchodové reformě.

Důchodová reforma by znamenala další škrty, míní Sobotka

Sociální demokraté reformu nepodpořili. Požadují odložení spuštění druhého pilíře. „Tato reforma skutečně není připravena tak, aby se mohla spustit od prvního ledna 2013,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Navíc podle něj nejsou k dispozici dostatečné finanční zdroje. „Muselo by se škrtat a zdražovat,“ poznamenal šéf sociálních demokratů. 

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba ale reforma připravená je. „Státní rozpočet s ní počítá. Určitě je lepší tato reforma než žádná reforma,“ konstatoval Jakob. Sociální demokraté podle něj nemají pravdu. „Je dobře, že po letech planých debat se důchodová reforma konečně začne realizovat, protože země ji potřebuje,“ dodal mluvčí.

Zřízení druhého pilíře představuje podle Sobotky riziko. „Všichni poskytovatelé penzijního připojištění v České republice by měli velmi zvážit, zda fondy v rámci takzvaného druhého pilíře budou zřizovat,“ prohlásil Sobotka. Posléze finanční instituce vyzval, aby se do druhého pilíře nezapojovaly až do voleb do sněmovny. 

TK ČSSD k důchodové reformě a zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Už včera oznámil ING Penzijní fond, že se do druhého pilíře nezapojí. Důvodem je to, že se nepodařilo získat pro tuto zásadní změnu širší společenský a politický konsenzus, který je v případě reformy takového rozsahu nutností. Vedle penzijního fondu ING se nechystá vstoupit do druhého pilíře také fond AXA. Zbývajících sedm penzijních fondů s tím podle dosavadních informací počítá.

Důchodový systém
Zdroj: ČT24

Sociální demokraté mezitím předložili ve sněmovně návrh zákona, který odkládá spuštění druhého pilíře o dva roky. „Uděláme do konce roku vše pro to, aby zákon byl přijat,“ řekl Sobotka s tím, že je nutné zabránit zmatkům, které by mohly nastat na počátku příštího roku.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Ukazuje se, že většina lidí pochopila, že je pro ně druhý pilíř nevýhodný, tak to skutečně je. Navíc se objevují první penzijní fondy, které odmítají druhý pilíř zřizovat. Prohlášení ING Penzijního fondu pokládám za racionální a velmi pragmatické, protože tu nebylo dosaženo širší politické shody.“

ČSSD je dle slov jejího předsedy připravena v případě, že strana vyhraje příští volby do Poslanecké sněmovny, druhý pilíř zrušit. Sobotka zároveň upozornil na výsledky prvních průzkumů veřejného mínění, které ukazují na to, že o druhý pilíř je extrémně nízký zájem.

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního pilíře na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění, které nyní činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Vydáno pod