VZP zaplatila miliony za rekreaci neexistujících dětí

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že Všeobecná zdravotní pojišťovna platila v rámci ozdravného projektu Mořský koník pobyt u moře neexistujícím dětem. Za neobsazená místa vydala VZP celkem 24 miliony korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Ozdravných pobytů se od 90. let každý rok účastní 4 tisíce dětí, za které pojišťovna platí asi 100 milionů korun. Nejasnosti kolem Mořského koníka se řešily už v minulosti.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu největší zdravotní pojišťovna hradila nemalé sumy cestovním kancelářím i za děti, které se nakonec ozdravného pobytu nezúčastnily. U zájezdů do Černé Hory v roce 2007 VZP uhradila za neobsazená místa celkem 322 tisíc eur (podle tehdejšího kurzu přes devět milionů korun).

Podobně na cestu do Řecka nasmlouvala VZP o 600 účastníků více, než skutečně odjelo. Snížit cenu se jí však podařilo o pouhých 80 míst a zaplatila zbytečně skoro 6,5 milionu korun. O rok později se situace opakovala. Celková suma za neobsazená místa činí více než 24 milionů korun.

Od roku 2009 jsou smlouvy výhodnější, brání se VZP

Mluvčí VZP Jiří Rod v úterý upozornil, že smlouvy uzavřelo ještě staré vedení před nástupem nynějšího ředitele. „Nové zakázky do roku 2013 už snížily počet turnusů i počet dětí, aby odrážely reálný zájem,“ ujišťuje Rod. Dodal, že VZP chtěla celou lokalitu zabrat jen pro pobyty dětí, proto platila i za neobsazená lůžka.

Od roku 2009 Všeobecná zdravotní pojišťovna začala uzavírat jiné smlouvy, ve kterých už podle mluvčího Jiřího Roda lépe zohledňuje, kolik dětí nakonec na zájezd pojede. Správní rada přesto považuje náklady za neúměrné a zvažuje v příštích letech pořádat část zdravotních pobytů v Česku.

Kvůli Mořskému koníkovi VZP v minulosti prověřována

VZP úplně stejný problém s Mořským koníkem měla i v roce 2004. Tehdy zaplatila za děti, které se nezúčastnily, 10 milionů korun. V roce 2006 se na finance za ozdravné pobyty zaměřila i parlamentní vyšetřovací komise, která konstatovala, že VZP někdy vynakládala peníze nehospodárně a se sporným výsledkem.

Komise tehdy konstatovala, že hlavní díl na dluhu VZP nese neochota a neschopnost politiků domluvit se na jasných pravidlech fungování zdravotnictví. Ve své zprávě navrhla Poslanecké sněmovně přijmout 13 nových zákonů ke zdravotnictví a také koncepci resortu. Doporučila VZP zkvalitnit kontrolní systém a zavést hodnocení a kontrolu efektivity prostředků vynaložených na zdravotní péči.