Manažer

Na manažerskou pozici si obvykle člověk sáhne ve vyšším věku, než je 30 až 35 let, tedy později než ve věku, který ministerstvo práce a sociálních věcí považuje za optimální pro vstup do druhého pilíře důchodové reformy. Jenže analytici upozorňují: Vyšší příjem může ledacos vykompenzovat – alespoň z pohledu důchodové reformy.

Spoření na penzi u pracovníků s příjmy nad 100 000 korun má svá specifika. Předně pro tyto lidi platí, že do výpočtu odvodů na sociální pojištění, a tedy i do druhého pilíře, nevstupuje celý jejich příjem. Maximální část přijmu, ze které se odvání sociální pojištění, je nyní 97 508 korun. Příjem nad tuto sumu již do výpočtu odvodů na důchod nevstupuje, a tedy ani neovlivňuje budoucí penzi.

Zapojení do druhého pilíře odborníci obvykle doporučují lidem do 40 let. Lidé s vysoce nadprůměrnými příjmy nicméně mohou být podle některých expertů v tomto případě výjimkou. Vstup do druhého pilíře jim může v penzi přinést zajímavé přilepšení, i když si začnou v rámci druhého pilíře spořit ve vyšším věku.

Příklad: Manažer

  • Věk při vstupu do druhého pilíře: 45 let
  • Volba dynamické strategie s výnosem 5,5 procenta
  • Důchod při účasti v prvním pilíři bude činit podle výpočtu analytiků 25 164 korun, v prvním a druhém celkem pak 30 389 Kč.
  • Výpočet pomocí kalkulačky ministerstva práce a sociálních věcí se drobně liší, avšak i přesto zapojení do druhého pilíře příjem manažera zvýší. Zatímco z prvního pilíře může předpokládat penzi 24 664 korun, při zapojení do druhého pilíře se jeho důchod zvýší na 29 149 korun.

V doporučení pro pracovníky s vyššími příjmy se nicméně experti rozcházejí. „Účast ve druhém pilíři lze doporučit vzhledem k hrubému příjmu, který se pohybuje výrazně nad celorepublikovým průměrem,“ říká VIP finanční poradce společnosti Partners David Kučera. Lidem s vyššími příjmy by přitom doporučil sáhnout po dynamické strategii. Zapojit se do druhého pilíře doporučuje lidem s vyššími příjmy také poradenská společnost Broker Consulting.

Analytik společnosti AWD Jan Macek by naopak manažerovi s vyššími příjmy doporučil sáhnout po jiných investičních nástrojích než po fondech druhého pilíře. „Nepoměr mezi dnešní mzdou a budoucím důchodem je i při zapojení do druhého pilíře výrazný, a pokud si bude chtít tento člověk zachovat podobnou životní úroveň, na jakou je dnes zvyklý, bude stejně potřebovat své zajištění penze řešit jinak,“ vysvětlil.