Enormní zájem o státní dluhopisy: Objednávat lze už jen do pondělí

Praha - Ministerstvo financí kvůli velkému zájmu zkrátilo lhůtu pro přijímaní objednávek na nákup spořicích státních dluhopisů, a to do pondělí 12. listopadu. Úřad totiž eviduje už k dnešnímu poledni objednávky za víc než 22 miliard korun. Plány přitom počítaly s maximálně 20 miliardami prodaných dluhopisů. Státní pokladna si tímto způsobem pomáhá už potřetí.

„Vzhledem k obrovskému zájmu a naplnění cíle, který jsme si stanovili v rozmezí 10 až 20 miliard korun, budeme nuceni upisovací období předčasně ukončit,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Posledním dnem, kdy bude možno spořicí dluhopisy objednávat, se tak stane pondělí 12. listopadu.

Analytik Patria Finance David Marek:

„Za zájmem o spořicí státní dluhopisy stojí poměrně vysoký nabídnutý výnos v relaci k nízkému riziku.“

Investice do státních spořicích dluhopisů je podle odborníků srovnatelná s běžně dostupnými produkty na finančním trhu. V rámci jarní emise si lidé objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za 15,3 miliardy korun. Loni na podzim v rámci pilotní emise si koupili investoři dluhopisy za 20,4 miliardy korun.

Dárkové a pamětní certifikáty
Zdroj: ČT24/mfcr.cz

Co se nabízí:

  • 1,5letý diskontovaný – výnosnost 2,5 procenta
  • 5letý kuponový – výnosnost 3,22 procenta
  • 5letý reinvestiční – výnosnost 3,41 procenta
  • Inflační dluhopis – úroková sazba je pohyblivá - podle ČSÚ
  • 3letý prémiový – efektivní úroková míra 2,77 procenta

Dluhopisy úřad vydá 12. prosince

Objednávky přijímá více než 1 400 poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, J&T Banky. Dluhopis je možné nově objednat i přes Českou poštu a je možné ho zabalit do dárkového balení - na některých distribučních místech si lidé mohou zařídit vydání dárkového certifikátu přímo na jméno osoby, které by rádi dluhopis věnovali.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna si zájemci musí koupit minimálně 1 000 kusů, stejně jako v předchozích dvou emisích.

Zajímavý výnos a nízká míra rizika Čechy lákají

Spořicí státní dluhopisy nabízí podle odborníků občanům, občanským sdružením i některým institucím zajímavý výnos s relativně nízkou mírou rizika. V delším časovém horizontu také mohou peníze ochránit před inflací. Žádné výrazné reálné zhodnocení peněz ovšem podle expertů od státních dluhopisů očekávat nelze.