Už žádné plastické operace, hitem jsou fackovací masáže

Washington - Thajské masérky ve svých salónech lákají zákazníky na krásnější obličej. Docílit toho chtějí nyní i prostřednictvím nafackování. Jeden takový salón už funguje ve Spojených státech. Američané mají o služby takový zájem, že za jednu takzvanou fackovací masáž utratí stovky dolarů.

Masérky se zaměřují na partie v celém obličeji, někdy neváhají trochu přitlačit. Intenzita ošetření je totiž důležitá. Podle masérů je metoda účinná hned na první pohled. Hodinové fackování vyjde zákazníka v přepočtu asi na sedm tisíc korun. „Zpevňuje to tvář a zmenšuje vrásky. Váš obličej pak vypadá štíhlejší a póry jsou menší,“ prohlásil Mawin Chanalurdpattawee, spoluvlastník salónu.

Stačí údajně jedna aplikace a zákazník odchází domů s novým obličejem. Aby rozdíl klient poznal, před a po ošetření ho ve studiu vyfotí. „Stačí pár facek a výsledek jde vidět okamžitě,“ podotkla masérka Tata Rassameesaitarnová.

Maséři přirovnávají aplikaci plastické operaci, ale bez jizev a uzdravování. Podle kosmetických odborníků to ovšem takové účinky nemá. „Obličej se vám prokrví a trochu oteče. A v tom je vidět ten rozdíl, před aplikací a po. Ale nedovedu si představit, že to má nějaké dlouhotrvající účinky,“ konstatoval dermatolog William Kwan.

V Asii existují na fackování už i školy

Přesto mají klienti o fackovací masáže zájem. V Asii dokonce otevřely studijní obory, kde žáci trénují různé fackovací techniky podle toho, jaké mají lidé estetické problémy. Stejná metoda se dá podle masérek použít i na zpevnění a zvětšení prsou. 

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)