Češi se na vinařském festivalu nemají za co stydět

Praha – Včera odstartoval Prague Wine Week - festival, který již třetím rokem sází na spojení gastronomie a špičkových vín. Do 30. ledna nabídne 15 pražských restaurací, vinoték a vinných barů ochutnávky nápojů oceněných v soutěži Prague Wine Trophy v kombinaci s vybranými pokrmy. Zhruba dvě třetiny z celkem 400 představovaných vín tvoří zahraniční produkce, zbytek vystavovatelů tvoří moravští vinaři.

„Výběr vín je tak velký, že si vybere každý, ať už jde o vína moravská, zahraniční, suchá, sladká, bílá, červená či champagne,“ uvedla pořadatelka festivalu Šárka Dušková. Zároveň upozornila, že svou produkci mnozí vinaři představují osobně. Zájemci tak mohou například ochutnat kalifornská vína oscarového režiséra Francise Forda Coppoly. Jeho produkce získala v české soutěži cenu pro nejlepší zahraniční vinařství. „Toto vinařství prezentuje nejdražší víno. Je to víno Rubicon. Jde o úžasný Cabernet Sauvignon z Kalifornie. Získalo také cenu za design. Maloobchodní cena na českém trhu je 3 500 korun,“ uvedla Dušková.

Podle Duškové mají moravští i čeští vinaři dobré šance prosadit se v konkurenci s dobrými zahraničními značkami. „Moravská vinařství dokázala, že jsou srovnatelná se světem,“ řekla. Mnoho lidí podle ní dává přednost domácí produkci před zahraniční. Ta však může pokrýt pouze 40 procent spotřeby vína v České republice. „Více se vyrobit nemůže. Nelze vysazovat více vinic,“ zdůraznila. Právě proto podle ní asi 60 procent produkce na českém trhu pochází ze zahraničí.

Spotřeba vína v ČR je pod evropským průměrem

Podle účastníků festivalu je akce zajímavá možností srovnání. „Nemáme se za co stydět a zákazník se může přesvědčit o kvalitě našich vín,“ myslí si vinař Jiří Hort, který představuje růžová vína. Upozornil, že v Česku jsou výtečné podmínky pro výrobu tohoto nápoje. „Objevili jsme to nedávno a je tady velká šance to ukázat,“ dodal.

Akce se ale zaměřuje i na osvětu v oblasti vinařství. Naučí, jak si vybrat dobrou a kvalitní značku a přitom nevydat z peněženky třeba víc než tři sta korun. Vinaři a restauratéři zase poradí, jak k jídlu zvolit tu správnou odrůdu. Přestože spotřeba vína v Česku roste, je stále pod průměrem EU a podle pořadatelů festivalu se dá mířit ještě výš. Vysokou laťku nastavují Lucembursko a Francie, kde každý obyvatel ročně vypije asi 70 litrů vína. Češi si průměrně dopřávají zatím jen 20 litrů.

Hrozny
Zdroj: ČT24/www.donnafugata.it
Vydáno pod