Česká pošta propustí až dva tisíce zaměstnanců

Praha - Česká pošta se chystá letos propustit až 2 000 svých zaměstnanců. Jde o součást plánu ředitelky Marcely Hrdé, jak zlepšit ekonomické výsledky státního podniku. Pošta již dříve ohlásila, že v rámci úspor uzavře až 1 500 poboček. Odboráři prý už o propouštění vědí, hovoří však o nižších počtech. Podle jejich informací se bude jednat o zrušení přibližně 1 600 pracovních míst. Informaci přináší dnešní vydání Hospodářských novin.

Státem vlastněná ČP je jedním z největších zaměstnavatelů v zemi, pracuje pro ni přes 34 tisíc lidí. Pro poštu by takové snížení počtu zaměstnanců znamenalo od příštího roku úspory v řádu stovek milionů korun.

Předseda poštovních odborů Karel Koukal, který je členem dozorčí rady ČP, prý v chystaném propouštění problém nevidí. „Pokud je to řádně projednáno, je taková úspora možná,“ uvedl. O konkrétním rozvrstvení personálních úspor budou poštovní odbory s vedením podniku jednat tento týden. Podle Koukala je navíc část rušených míst nyní neobsazena.

Pošta se chce modernizovat

Marta Selicharová, mluvčí pošty

„Současné nastavení sítě, které až na drobné výjimky pochází z 50. let minulého století, odpovídá poštovní síti z poloviny 19. století. Česká pošta chce přizpůsobit poštovní síť skutečným potřebám svých zákazníků a zároveň zachovat kvalitu poskytovaných poštovních služeb.“

V rámci restrukturalizace pošty se nebudou pobočky jen zavírat, naopak do roku 2017 by mělo obslužných míst přibýt. Budou ale vypadat jinak. Vlastní pobočky by měla mít především v místech, kde je největší koncentrace požadavků na její služby. Ve vytipovaných obcích s málo využívanými pobočkami chce pošta zavést výdejní místo, které by zajišťovalo výdej a příjem zásilek, doplněné motorizovanou poštou, která by poskytovala například peněžní služby, druhou možností pak je konept Pošta - Partner, tedy plnohodnotná pobočka provozovaná jiným subjektem.

Pošta v pondělí oznámila, že loni předběžně skončila se ziskem před zdaněním 250 až 280 milionů korun proti 661 milionům v roce 2009. V plánu přitom počítala s výrazně nižším profitem kolem 50 milionů korun.