Kvůli bankovní unii bude třeba změnit základní smlouvu EU

Brusel – Rozpory mezi státy EU ohledně bankovní unie podle očekávání trvají i po dnešním jednání ministrů financí EU. Podle českého ministra financí Miroslava Kalouska by se kvůli plánované bankovní supervizi pod záštitou Evropské centrální banky (ECB) možná musela změnit základní smlouva EU.

Cílem EU je pokusit se do prosince dohodnout na nové supervizi, kterou navrhla Evropská komise v reakci na krizi, aby ji mohli schválit na summitu šéfové států a vlád „sedmadvacítky“. Nový bankovní dohled pod záštitou ECB je jednou z klíčových částí rodící se bankovní unie. K dalším patří společný fond pro řešení problémů bank a mechanismus pojištění vkladů. U nich jsou ale debaty v počátku. 

Švédsko: ECB supervizorem ano, je ale potřeba zvážit změnu smlouvy

„ECB by mohla být supervizorem, avšak pak budeme potřebovat zvážit změnu smlouvy,“ řekl při příjezdu švédský ministr financí Anders Borg. To by ale mohlo být zdlouhavé a složité, jak ukazují i minulé zkušenosti s podobnými změnami v primárním právu EU. „Buď musíte změnit smlouvu, takže bude zřejmé, že s každým členem je zacházeno rovnocenně, nebo potřebujete (supervizi) přesunout mimo ECB,“ řekl Borg.   

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Domnívám se, že takováto kompetence by si skutečně vyžádala změnu primárního práva.“

Například Německo tlačí na to, aby dohled ECB zahrnoval jen hlavní banky, nikoli všech asi 6 000 ústavů v eurozóně, jak navrhla komise. Británie zase nechce, aby centrální banka převzala rozhodování, která se týkají jejích zájmů. Pro Česko je klíčová otázka vztahu regulátorů mezi zemí, kde sídlí dceřiná společnost zahraniční banky z eurozóny, a regulátorem v jejím domovském sídlu. Důležitá je pro ČR i otázka hlasování v rámci evropského bankovního úřadu EBA.

Praha chce také zajistit, aby nebylo možné, že bez souhlasu domácího regulátora mateřské společnosti změní své dcery na pobočky. Zatímco dceřiné firmy podléhají pravomocem domácího regulátora, pobočky nikoli. Premiér Petr Nečas před časem řekl, že je připraven se postavit proti bankovní unii, pokud nebudou české obavy adekvátně uspokojeny. Podle Kalouska se sice jednání posunula, nicméně zatím ne dostatečně. 

„Bankovní unie je pro státy, které chtějí ztratit suverenitu a hodí se bankám, které jsou v potížích. Ty si sáhnou na levné peníze,“ kritizuje návrhy na vznik evropské bankovní supervize Michl. Podle něj by měli manažeři, kteří nezvládli své banky, zametat někde na ulici, a ne být dotováni ze státních peněz. „Takové velké banky, které to nezvládly, měly zkrachovat. Naopak teď měly být blahořečeny ty banky, které se zachovaly správně a svědomitě,“ dodává Michl.

Ekonoma Raiffeisenbank také zaráží fakt, že si EU myslí, že bankovní unií zmírní recesi. „Mě trošku zaráží, že nějaká unie, ať už fiskální, rozpočtová nebo bankovní, že nějaká další unie může zmírnit recesi nebo nastartovat ekonomický růst. Bojím se toho, že můžeme jít cestou Sovětského svazu,“ konstatuje Michl.

Komentář ekonoma Aleše Michla k evropské bankovní unii (zdroj: ČT24)