Fico: Žádné úlevy ani více času. Řecko musí nejprve „zaplatit cenu“

Bratislava/Atény – Slovensko není podle slov tamního premiéra Roberta Fica příliš nakloněno myšlence, aby Řecko dostalo víc času na snížení svého státního dluhu. Bratislava podle něj nepodpoří ani další odpisy řeckého dluhu. „Řecko nejprve musí 'zaplatit cenu', teprve pak jim můžeme pomoci,“ prohlásil Fico. Řecko zatím už poněkolikáté uteklo hrobníkvi z lopaty - podařilo se mu prodat pokladniční poukázky na splacení dluhů, kvůli kterým hrozil zemi v pátek státní bankrot.

„Opatření, která se v Řecku přijala, problém zadlužení zatím nevyřešila. Právě naopak, zadlužení se zvýšilo,“ řekl Fico. „My nechceme dát Řecku víc času ani podpořit další odpisy. Řecko nejprve musí 'zaplatit cenu', teprve pak jim můžeme pomoci,“ dodal s tím, že ale nechce být extremistickým politikem, který „by někoho chtěl odněkud vykopnout“.

Řecko si znovu zachránilo krk

Řecko mezitím podle očekávání prodalo další pokladniční poukázky v objemu asi 937 milionů eur. Celkem tedy má pět miliard eur (zhruba 127,5 miliardy korun), které v pátek potřebuje na splacení jedné části dluhu. Prozatím se tak vyhne státnímu bankrotu, který mu hrozil kvůli tomu, že stále nedostalo slíbenou část úvěru od mezinárodních věřitelů.

Měsíční prodej pokladničních poukázek za účelem splácení starších závazků, tedy tzv. rolování, jak nazývají tento postup finanční trhy, je pro Řecko jediným způsobem, jak si zajistit peníze na trhu. Jde nicméně o běžný postup, který takto uplatňuje většina zemí, tedy i ty zdravé.

Poukázky s měsíční splatností, které Řecko prodalo dnes, chce vláda splatit hned, jakmile mezinárodní věřitelé Řecku pošlou další část úvěru v objemu 31,5 miliardy eur (téměř 799 miliard korun).