Zástupci trojky dorazili ke kontrole Portugalska

Lisabon – Do Portugalska zavítali zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, kde hodlají prověřovat, jak země plní úsporná opatření, která slíbila v rámci balíčku finanční pomoci. Obyvatelé přitom právě proti úsporám protestují.

Portugalsko dostalo v loňském roce finanční pomoc ve výši sedmdesáti osmi miliard eur. Na oplátku mělo zavést úsporná opatření, kvůli kterým se hospodářství podle odhadů propadne alespoň o tři procenta. Účty bude vláda před zástupci trojky skládat během následujících příštích dvou týdnů.

Miguel Frasquilho, ekonom

„V tuto chvíli je předčasné říct, co návštěva přinese. Jsme stále na začátku a výsledky budou až příští týden.“

Úsporná opatření s sebou ale stejně jako ve Španělsku a Řecku nesou zdrcující důsledky pro obyvatele. Nezaměstnanost v zemi se blíží šestnácti procentům, bez práce je tak 870 tisíc lidí. Portugalsko je navíc už třetí rok v řadě v recesi a čekají ho další škrty ve výši čtyř miliard eur a také nové zvyšování daní.

Obyvatelé tak dávají najevo svůj nesouhlas protesty. Jen tento týden vyrazili do ulic už dvakrát, v pondělí při návštěvě Angely Merkelové, která politiky pochválila za zavádění úsporných opatření, a ve středu v rámci evropského dne mobilizace, společně s dalšími evropskými zeměmi proti úsporným opatřením vlád.

Trojka zkontroluje, jak Portugalsko šetří (zdroj: ČT24)