Další odpis řeckého dluhu není nereálný

Berlín - Šéf německé centrální banky Jens Weidmann nevyloučil možnost dalšího odpisu řeckého dluhu. Podmínkou by ale bylo, že Atény uskuteční nezbytné strukturální reformy. Na počátku roku už odepsali polovinu svých řeckých pohledávek soukromí investoři jako banky, fondy a pojišťovny. Řecký státní dluh to však snížilo jen na krátkou dobu.

„Otázku potřeby odpisu dluhu považuji za otevřenou,“ řekl Weidmann. „Lze si klást otázku, zda takové riskantní rozhodnutí zajistí náležitou motivaci, nebo zda by nemělo smysl stanovit odpis, který bude nakonec stejně nutný k obnovení přístupu na kapitálový trh, jako vyhlídku po uskutečnění reforem,“ dodal.    

Poslední zpráva inspektorů „trojky“ konstatovala, že Atény nebudou schopny splnit stanovený cíl snížit do roku 2020 státní dluh na zvládnutelnou úroveň 120 procent hrubého domácího produktu.

Antonis Samaras a Yannis Stournaras
Zdroj: ISIFA/EPA/Alexandros Beltes

Německo bylo dosud proti odpisu

Zatímco eurozóna navrhuje řešit to odložením tohoto cíle o dva roky, Mezinárodní měnový fond se postavil důrazně proti a naznačuje, že země eurozóny by měly přispět ke snížení dluhu tím, že část z něj odepíšou. To ale odmítá Německo i další země eura.
   
Spor mezi věřiteli blokuje uvolnění další částí úvěru pro Řecko v sumě 31 miliard eur (792 miliard korun) z druhého záchranného programu z počátku tohoto roku. Vyřešit by se měl na úterním zasedání ministrů financí eurozóny.

Eura
Zdroj: ČT24