To nejlepší jídlo? Přeci od kuchaře na inzerát

Berlín - Kdo se chce při vaření něčeho přiučit, může si nyní pozvat domů takzvaného kuchaře nebo kuchařku na inzerát. Ten přijde k zákazníkovi domů, dobře uvaří, něco přiučí a ještě k tomu pobaví přítomné hosty. Za novou službou stojí firma Kitchensurfing, kterou založil jeden newyorský podnikatel. Fungovat začala na začátku roku a už má v nabídce přes 150 takových všeumělů, kteří vaří v New Yorku a Berlíně.

Služba „kitchensurfing“ je něco jako labužnická seznamka. Na jejím webu je seznam kuchařů s jejich profily, z nichž si zákazník vybere a domluví si datum akce a menu podle přání. Kuchař pak nakoupí suroviny a u zákazníka doma připraví slavnostní stůl, přičemž pán domu s hosty se může, ale nemusí přidat. „Hledáme talentované lidi, kteří rádi vaří. Dost často i pracují jako kuchaři, ale v práci nemohou třeba tolik experimentovat a vařit svoji tradiční kuchyni. Tady to všechno mají,“ konstatoval zakladatel firmy Chris Muscarella.

Lauren Leeová, kuchařka:

„Strašně ráda vařím, ale nikdy jsem to nechtěla dělat profesionálně. Jsem ráda, když můžu někam přijít, udělat dobré jídlo, dobrou atmosféru a pobavit se se zajímavými lidmi.“

Muscarella je sám majitel restaurace v New Yorku. Říká, že chtěl lidem dopřát seznámení s jídlem na jiné úrovni než jen na pár minut v restauraci. „Nabízíme něco jiného než běžné cateringové firmy - není to jen jídlo a servis pro zákazníky. Naše nabídka je spíš pro lidi, kteří se chtějí sami něco naučit a dozvědět, a to příjemnou, neformální cestou,“ poznamenal Muscarella.

A zákazníci jsou nadšení. „Samozřejmě, že hlavní je to skvělé jídlo, ale není to, jako když si ho dáte v restauraci. Tady se dozvíte daleko víc o tom, jak se připravuje, můžete to odkoukat a popovídat si o tom taky o té zemi nebo kraji, ze kterého pochází,“ míní Kativa Meelu.

Kuchaři na zavolání by měli začít fungovat i v jiných městech
  
Zájem lidí majitele jen utvrdil v tom, že vsadil na správný model. Za několik měsíců fungování už se firma může pochlubit stovkami zorganizovaných akcí. I proto mají k New Yorku a Berlínu brzo přibýt další světová města.

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)