Dejte nám práci, volá rekordní počet absolventů

Praha - Nezaměstnaných absolventů vysokých škol je nejvíce za poslední dva roky. Jen na úřadech práce je jich registrováno přes 30 tisíc. Podniky pro ně mají méně nabídek než dřív a studenti zase často absolvují obory, o které firmy nemají zájem.

Jen v říjnu bylo na úřadech práce registrováno 32,5 tisíce absolventů, což je o dva tisíce více než v září. „Tohle byla úplně klasická odpověď: Bohužel mi oznamují, že upřednostnili kandidáty, jejichž profil lépe odpovídá,“ vysvětluje jedna z absolventek, které nepomohl titul z vysoké školy ani praxe v oboru. Práci v mezinárodním obchodu nakonec hledala skoro tři čtvrtě roku. 

Nejlépe se hledá práce v Praze, ale…

Nezaměstnaných absolventů je nejméně v Praze, ale i tak zde někteří hledají práci s námahou. Naopak nejhůře jsou na tom čerství vysokoškoláci v Moravskoslezském kraji. 

Studentům nejčastěji chybí zkušenosti. Čím dál častěji proto už na škole hledají třeba i neplacené stáže. I tady je ale konkurence obrovská. Na jednu nabídku praxe reagují i stovky zájemců. „Je větší nabídka než poptávka. Pozveme kolem 12 až 15 lidí, dáme jim různé týmové úkoly, samostatné úkoly a na základě toho postupují ještě dále k pohovorům,“ říká personalistka firmy L’Oréal Lucie Loukotová. 

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Vysokou školu jen loni úspěšně zvládlo zhruba 400 tisíc studentů. Nejhůře hledají uplatnění lidé s humanitním vzděláním. Naopak třeba technici nebo strojaři firmám pořád chybí.