Ceny nových čínských domů už osm měsíců klesají

Peking - Průměrné ceny nových domů a bytů v Číně se v říjnu meziročně snížily o 1,1 procenta. Ukazují to propočty agentury Reuters, která pracuje s oficiálními daty za 70 největších čínských měst. Ceny klesají už osm měsíců, což svědčí o tom, že vládě se daří realitní trh ochladit. Čína zůstává jedinou významnou ekonomikou, která vykazuje svižný hospodářský růst. Vážený index cen domů a bytů v Číně začal Reuters sestavovat loni v lednu.

Proti září se ceny domů sice zvýšily, růst ale činil nepatrných 0,05 procenta. V září zůstaly ceny beze změn, zatímco v červenci a srpnu rovněž vzrostly.

Čína před více než dvěma lety zavedla přísnou regulaci, která má zamezit spekulacím s nemovitostmi. Smyslem bylo právě snížit ceny, které se do té doby v mnoha oblastech zvyšovaly dvouciferným tempem ročně. Nejrychlejší růst se ale vždy týkal jen hrstky megalopolí, jako je Peking nebo Šanghaj. V menších městech byl růst mírnější.

Hospodářský růst Číny, který se posledních 30 let v průměru drží nad devíti procenty ročně, v posledním roce zpomalil. Ve třetím čtvrtletí růst činil pouze 7,4 procenta, ekonomové si ale myslí, že ve čtvrtém čtvrtletí tempo růstu opět zrychlí. Vláda se totiž snaží přijmout opatření, která by ekonomiku chránila před dopady dluhové krize v eurozóně a zpomalení růstu ve Spojených státech. Čína už v létě sáhla ke snížení úrokových sazeb, což trh vede k názoru, že ceny nemovitostí se opět začnou zvyšovat.