Češi stále více důvěřují ojetinám

Praha - Češi si oblíbili nakupování v autobazarech. Může za to především ekonomická krize, kdy stále více lidí odmítá investovat do nového vozu. Roste taky počet zákazníků, kteří si kupují auta na leasing. Češi mají největší zájem o zachovalé ojetiny, které nejsou příliš staré. Nejradši kupují rodinné vozy a dávají přednost českým výrobcům.

„Přišlo mi, že za rozumnější cenu můžu získat víc než u nového auta, bylo to pro mě prostě výhodnější,“ říká Zuzana Karnaubová, která za auto oproti novému zaplatila méně než polovinu. Navíc na první pohled nikdo nepozná, že je vůz už pět let starý. 

A to je cíl stále většího množství Čechů. Pro auta míří do bazarů a zároveň chtějí, aby nebylo poznat, že si koupili ojetinu. „Jednak je to snižujícími se disponibilními příjmy domácností, což vede k jejich šetření, a taky pociťují čím dál větší míru nejistoty,“ dokládá analytik firmy Cyrrus Jiří Šimara. 

Populární jsou auta za 150 tisíc

Například v nejmenovaném pražském autobazaru lidé nejvíce kupují auta v cenové relaci kolem 150 tisíc korun a stará maximálně do pěti let. Zákazníci taky mnohem více hledí na spotřebu, a tak dávají přednost dieslovým motorům. 

Autobazary mají v tomhle období žně, nárůsty prodejů ovlivnily kromě ekonomické krize i letní problémy s novým registrem vozidel. Lidé kvůli tomu odkládali koupi auta na podzim. „V letošním roce jsme zaznamenali meziroční nárůst prodejů o 16 procent, zejména teď v posledních dvou měsících byl nárůst vyšší až přes 20 procent,“ dokládá manažer Auto ESA Tomáš Svoboda. 

„V současné době cítíme enormní zájem o ojeté vozy, letos porosteme o 12 % a za celý rok prodáme víc než 50 000 aut,“ myslí si i ředitel prodeje AAA AUTO Daniel Harant. Loni si Češi koupili celkem 157 914 ojetin, za polovinu letoška to pak bylo 78 618. Neklesá ani nákup nových aut, lidé však přecházejí k levnějším značkám.