HP ve ztrátě: Doplácí na účetní nesrovnalosti převzaté firmy

New York - Americká počítačová společnost Hewlett-Packard (HP) odhalila rozsáhlé účetní nesrovnalosti ve společnosti Autonomy, kterou loni za zhruba 11,5 miliardy dolarů (asi 228 miliard korun) převzala. Firma se kvůli tomu ve 4. fiskálním čtvrtletí dostala do hluboké ztráty. Jedná se zhruba o částku 6,85 miliardy dolarů (asi 135,8 miliardy korun). Autonomy považuje obvinění za šokující a rázem je odmítla.

Společnost Hewlett-Packard už požádala americké a britské orgány, aby prošetřily tyto údajné nesrovnalosti. HP se pozastavuje nad tím, že Autonomy „nafoukla“ hodnotu společnosti předtím, než byla převzata, píše britský server BBC News

„Společnost HP je velmi zklamaná, protože shledala, že někteří bývalí členové manažerského týmu Autonomy využili účetních nedostatků a nepravdivých prohlášení, aby tak zvýšili hodnotu společnosti,“ uvedla firma v prohlášení. To pak „vážně ovlivnilo“ schopnost HP ocenit společnost přesně.

HP uvedla, že zahájila vnitřní vyšetřování poté, co vysoce postavený člen managementu Autonomy prohlásil, že údajně došlo k řadě pochybných úkonů v účetnictví a obchodních praktikách.

Společnost uvedla, že se sice obrátila na regulační orgány, chystá ale také občanskoprávní žalobu proti „různým osobám“, aby zajistila, že se peníze vrátí akcionářům zpět.

Management amerického podniku uvedl, že s ohledem na zjištěné nedostatky v účetnictví britské firmy byl Hewlett-Packard nucen mimořádně odepsat 8,8 miliardy dolarů (asi 174,5 miliardy korun). Jedině tak prý bylo možné upravit hodnoty Autonomy tak, aby odpovídala skutečnosti. Většina odpisu jde prý na vrub fiktivních účtů. 

Autonomy obvinění odmítá

Bývalý ředitel společnosti Autonomy Mike Lynch ale neskrýval nad zprávou Hewlett-Packard údiv, obvinění ale okamžitě v plném rozsahu odmítl. Mluvčí britské firmy agentuře Reuters řekla, že obvinění odmítá i celý manažerský tým, který firmu v době akvizice vedl. „Bývalý řídící tým společnosti Autonomy byl šokován, když tu zprávu dnes viděl, a rázně odmítá všechna obvinění, neboť se nezakládají na pravdě,“ vzkázala mluvčí z Londýna.

„Hewlett-Packard si tehdy dělal důkladnou prověrku účetnictví, kterou jeho jménem prováděli experti z KPMG, Barclays a Perella Weinberg. Vedoucí management Hewlett-Packard se v uplynulém roce také podílel na řízení společnosti Autonomy,“ dodala.

Zjištěné účetní nesrovnalosti představují pro Hewlett-Packard další velký problém. Tím hlavním je klesající odbyt počítačů, který firmu nutí od základů přepracovat svůj obchodní plán. Obrovská ztráta za čtvrté čtvrtletí přichází po ještě horším třetím čtvrtletí, kdy měl Hewlett-Packard rekordní ztrátu 8,86 miliardy dolarů (asi 175,7 miliardy korun). Tehdy firma rovněž odepisovala velké částky, a to v souvislosti s akvizicí společnosti Electronic Data Systems. Tu podnik převzal v roce 2009 a zaplatil za ni asi 13 miliard dolarů. V případě společnosti Electronic Data Systems Hewlett-Packard na žádný podvod podezření neměl. Vysoké odpisy tehdy zdůvodnil tím, že akvizice jen nenaplnila původní očekávání managementu.