Voliči VV požadují schválení reforem jako ústavního zákona

Praha - Příznivci strany Věci veřejné chtějí, aby byly důchodové a zdravotnické reformy schváleny jako ústavní zákon. Vyplývá to z výsledků internetového hlasování voličů strany, jehož výsledky VV zveřejnily na svých webových stránkách. Hlasující, takzvaní „véčkaři“, také souhlasili s tím, aby lidé vychovávající děti měli nižší odvody na důchodové pojištění, naopak odmítli sjednocení DPH na 19 procent, které by mělo sloužit k financování důchodové reformy. Internetové hlasování registrovaných příznivců strany nezaváže její poslance k tomu, aby jeho výsledek prosadili. Z hlasování podle VV pouze vyplyne, jestli se má strana pustit do vyjednávání o takovém kroku se svými koaličními partnery.

Výsledky referenda pro stranu nejsou závazné. „Ve vnitrostranickém referendu VV rozhodli naši registrovaní voliči v poměru 65,83 procenta ku 34,17 procenta, že si přejí, abychom začali vyjednávat s našimi koaličními partnery, aby byly základní principy důchodové a zdravotní reformy schváleny jako ústavní zákon,“ uvedli zástupci strany na webu. To, že DPH by měla být sjednocena na 19 procent bez plné kompenzace důchodcům a rodinám s dětmi, hlasující odmítli v poměru 87,14 procenta ku 12,86 procenta.

Souhlasné stanovisko s nižšími odvody na důchodové pojištění pro lidi vychovávající děti vyjádřili v poměru 70,16 procenta ku 29,84 procenta. VV hlasování o vládních reformách spustily 22. prosince. Zhruba 20 000 registrovaných příznivců strany mělo zhruba měsíc na to, aby se vyjádřili ke čtyřem otázkám. Strana, která staví na prosazování přímé demokracie, se již v minulosti zavázala, že bude výsledky hlasování „véčkařů“ respektovat.