Okamžitý odchod z Albánie by ČEZ stál pět miliard

Praha - Okamžitý odchod Skupiny ČEZ z Albánie by podle agentury Moody's pro českého energetického giganta znamenal ztrátu téměř 200 milionů eur (pět miliard korun). Ratingová společnost Moody's zároveň upozorňuje, že okamžitý odchod ČEZu z Albánie by zamezil dalším ztrátám české firmy, a ochránil tak její budoucí příjmy.

Kdyby se ČEZ rozhodl Albánii opustit, musel by odepsat 102 milionů eur za prvotní investici do albánské distribuční společnosti i dalších téměř 100 milionů eur, které dosud do své albánské divize CEZ Shpërndarje převedl. Firma však může ztráty zmírnit, pokud se jí podaří uplatnit záruku ve výši 60 milionů eur, kterou jí při vstupu do Albánie poskytla Světová banka.

Odchod by podle Moody's současně mohl české energetické společnosti ušetřit další čtyři miliardy korun, které podle svých plánů z roku 2010 hodlal ČEZ investovat do své albánské divize během nadcházejících pěti let.

ČEZ
Zdroj: Beznoska Radim/ISIFA

Moody's zatím ČEZu rating nezměnila

Moody's dodává, že z hlediska úvěrových závazků ČEZu je vývoj v Albánii negativní. Ratingová společnost ale ponechala ČEZu hodnocení A2 se stabilním výhledem.

Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct

„V souvislosti s možným odchodem z Albánie podle nás hrozí odpis tamní investice, který odhadujeme v rozmezí dodatečných dvou až tří miliard korun. Pozitivní, nicméně očekávanou zprávou je, že část svých ztrát ČEZ vykryje ze záruk Světové banky.“

Zdroj: Patria Online

K eskalaci situace v Albánii došlo před deseti dny, kdy CEZ Shpërndarje odpojila od dodávek elektřiny tamní vodárny vlastněné převážně státem. Distribuční společnost tím chtěla přinutit zákazníky k uhrazení dluhů za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur. Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila. Albánské úřady poté zahájily s CEZ Shpërndarje řízení o odebrání licence, což by mohlo vést k ukončení její činnosti.

Investice v Albánii přitom ČEZu přináší potíže už delší dobu. Tamní firmy často za odběr elektřiny neplatí. Albánský regulátor navíc loni téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

Nejen z těchto důvodů je divize CEZ Shpërndarje ztrátová. A to se promítá i do hospodaření celé Skupiny ČEZ. Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš nedávno uvedl, že nejpravděpodobnějším řešením situace bude odchod ČEZu z této země.