Polovina výdajů na platy? Rozpočet MF ve výboru neprošel

Praha - Sněmovní rozpočtový výbor neschválil rozpočet ministerstva financí na příští rok. Místopředseda výboru Vladislav Vilímec totiž poukázal na to, že si resort Miroslava Kalouska zvýšil výdaje na platy, které by měly tvořit zhruba polovinu jeho výdajů.

Vládní koalice ve sněmovním rozpočtovém výboru neprosadila schválení rozpočtu ministerstva financí na příští rok. Chyběl jí hlas Radima Fialy (dříve ODS), který se na projednávání dostavil až po hlasování. Pětice opozičních poslanců pro rozpočet ministerstva ruku nezvedla, i když proti němu žádnou námitku nevznesla.

Ministerstvo pro příští rok počítá s tím, že jeho příjmy dosáhnou zhruba 3,3 miliardy korun a výdaje 15,8 miliardy korun. Vilímec upozornil na to, že si ministerstvo zvýšilo výdaje na platy o 3,8 procenta v důsledku organizačních změn a převodu některých agend pod ministerstvo. Celkem má ministerstvo na platech vyplatit 7,8 miliardy korun.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA

Nabírat zaměstnance budou i další ministerstva

Ministerstvo financí nebude jediné, které počet zaměstnanců zvýší. Ministerstvo práce a sociálních věcí podle návrhu rozpočtu k 940 dosavadním získá 136 zaměstnanců a zhruba 46 milionů navíc na mzdy, ministerstvo spravedlnosti má k nynějším 350 dostat 115 nových lidí a 20 milionů na platy a ministerstvo průmyslu a obchodu 26 lidí k 846 současným a necelých pět milionů korun na mzdy.

Největší nábor provede Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který má počet zaměstnanců zvýšit ze 143 na 235. Na platy má mít navíc 35 milionů korun. Naopak snižovat počty zaměstnanců má zejména ministerstvo vnitra, a to o téměř 500 na 9 548.

Třetí verze včera prošla sněmovnou ve zpožděném prvním čtení. Před čtením druhým dají výbory doporučení, co a ve kterých kapitolách by se mělo změnit. Další hlasování čeká poslance až od 12. prosince. Na třetí čtení má dojít o týden později - to ale jen v ideálním případě, kdy se povede hladce schválit balíček daňových změn.

Návrh státního rozpočtu přistane na stole bezpečnostního, evropského nebo školského výboru. Školský výbor už doporučil zvýšit rozpočet ministerstva školství o 800 milionů korun na sport.

Úkolem členů výborů je zhodnotit materiál ministerstva financí svou vlastní optikou, čímž se naskýtá příležitost pro výhrady hlavně ze strany opozice. Podle ní stojí návrh na nereálných odhadech.

Jan Mládek (ČSSD), stínový ministr financí:

"Ministerstvo financí předpokládá nárůst o 0,7 procenta HDP. Ve skutečnosti to bude propad o jedno procento. To je 2025 miliard, které nebudou."

Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr financí:

„V době turbulencí predikovat vývoj je prakticky nemožné.“

Ještě větší problém pak vidí sociální demokraté v balíčku zvyšujícím daně, se kterým ministr Kalousek v rozpočtu počítá. Pokud by návrh vedle levicového Senátu vetoval i prezident Václav Klaus, nemusela by ho sněmovna stihnout schválit před koncem roku. To by znamenalo, že Česko bude 1. ledna bez platného rozpočtu.

Státní rozpočet míří do sněmovních výborů (zdroj: ČT24)